Jaarrapport Strava bevestigt: we liepen massaal in 2020

We wisten al langer dat er het voorbije jaar heel wat meer gelopen werd dan in een 'normaal' jaar, maar Strava's recentste jaaroverzicht is het bewijs dat we wel érg veel bewogen in 2020.
Het ‘Year in Sport’ rapport, waarbij Strava fiets-, loop- en wandelkilometers van zijn 73 miljoen gebruikers analyseert, levert altijd interessante statistieken op. Maar dit ‘coronajaar’ zijn de cijfers wellicht opvallender dan ooit. We belichten enkele indrukwekkende statistieken van het sportjaar 2020. 
Boom in fysieke activiteiten 
In totaal werden er het voorbije jaar maar liefst 1,1 miljard activiteiten geüpload. Dat is 33% meer dan het jaar voordien. De veranderde wereld beïnvloedde dus niet enkel de manier waarop we aan sport deden, maar ook hoe vaak we fysiek actief waren. De frequentie van fysieke activiteiten (van sporters die al meer dan een jaar actief waren op Strava) steeg met 13,3%. Vooral vrouwelijke en jongere gebruikers werden actiever in vergelijking met het vorige jaar: zo groeide de activiteit bij vrouwen tussen de 18 en 29 jaar met 45,2%. Mannen van dezelfde leeftijdscategorie registreerden 27,3% meer activiteiten. 

Populariteit 
Hoewel wandelen in de buitenlucht de fysieke activiteit was met de grootste stijging op Strava, noteerde ook de loopsport een significante toename in het aantal geregistreerde activiteiten. Zo werden er van april tot juni 1,9 keer meer loopsessies (in de buitenlucht) geüpload dan in dezelfde periode van 2019. Ook binnenshuis telde het aantal loopsessies 1,3 keer meer in 2020 dan in 2019. 
Variatie
Met niet veel anders om handen wegens de lockdowns, besloten heel wat lopers om ook nieuwe activiteiten uit te proberen. Fietsen was de populairste activiteit bij lopers en 11,2% postte dit jaar een fietsrit op Strava voor de allereerste keer. Wandelen kwam kort na fietsen met 10,8%, terwijl work-outs binnenshuis 5,3% de derde populairste activiteit van lopers werden. 
Solo marathons
Over de hele wereld werden loopevenementen geannuleerd, maar dat weerhield lopers er niet van om hun eigen wedstrijden te creëren. Strava-gebruikers uploadden honderdduizenden marathons, waarvan 44% ‘solo’ werd gelopen in vergelijking met 14% in 2019, een jaar waarin de meesten onder ons wellicht niet eens zouden overwegen om een marathon in hun eentje af te werken … 
Persoonlijke records 
Het voorbije jaar sneuvelden er ook heel wat persoonlijke records. Volgens het rapport verbeterde 55% van de lopers zijn of haar PR op de 5 km, 10 km, halve of volledige marathon. Het waren dan wel geen effectieve wedstrijden, maar het toont wel aan waartoe we in staat zijn eens de events opnieuw kunnen doorgaan! 
Heel veel loopkilometers … 
De gemiddelde afstand van een loopsessie bedroeg 6,24 km. Gezamenlijk registreerden Strava-gebruikers maar liefst 3 miljard loopkilometers. Dat is verder dan de afstand tussen de aarde en Uranas … Om maar even het waanzinnige cijfer te duiden.

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?