Ja, dankzij deze schoen loop je sneller, maar …

Schoenen waardoor je sneller loopt, ze bestaan volgens een studie in de vorm van deze Vaporfly van Nike. Er is wel een maar. Er zijn er zelfs meerdere.

Nike bracht eerder dit jaar de Vaporfly op de markt. De sportkledinggigant verkondigde daarbij dat de schoen je loopefficiëntie met 4% zou verbeteren. De schoen werd onder meer gedragen door Eliud Kipchoge tijdens het Breaking 2-project van Nike (zie foto, de variant die particulieren kunnen kopen, ziet er een beetje anders uit), waarbij de Keniaan net boven de grens van de twee uur bleef op de marathon. Ook Geoffrey Kamworor en Shalene Flanagan liepen met de Vaporfly tijdens hun zeges in de recentste marathon van New York.

Doelgroep

Ondertussen verscheen er in Sports Medicine een studie die erop wijst dat de Vaporfly je loopefficiëntie inderdaad verbetert, en dat je dankzij die schoen dus minder energie verbruikt. De studie gebeurde aan het Locomotion Lab van de universiteit van Colorado. Er werden drie schoenen getest: naast de Vaporfly, ging het om de Adios Boost 2 van Adidas en de Zoom Streak van Nike.

Vooraleer je denkt dat je met de Vaporfly je pr zonder problemen aan diggelen loopt, zetten we enkele kanttekeningen op een rij. De eerste twee gaan over de onderzoekgroep. Die was eerder bescheiden (18 mannen, geen enkele vrouw) en het profiel van de lopers was niet meteen dat van de recreant. De studie maakt gewag van ‘geen topatleten’, maar het gaat wel om lopers die recent een 10 kilometer in minder dan 31 minuten liepen.

Proef

Vooraleer we bij de volgende kanttekening komen, moeten we wel zeggen dat de resultaten duidelijk in het voordeel van de Vaporfly waren. De lopers liepen op een loopband in 3 verschillende tempo’s (6’54”/mijl – 6’02”/mijl – 5’22”/mijl). De onderzoekers hielden de parameters in de gaten die de loopefficiëntie bepalen. Uit de resultaten bleek dat alle 18 lopers bij de Vaporfly een verbetering in hun loopefficiëntie zagen (laagste was 1,59%, hoogste 6,25%, gemiddeld 4%). Ook qua energieteruggave scoorde de Vaporfly het best met 87%, tegenover 75,9% voor de Adios Boost 2 en 65,5% bij de Zoom Streak.

We horen je al denken: er volgde toch nog een kanttekening? Klopt. Hoewel het lab in Colorado een goede reputatie geniet, moeten we wel vermelden dat het onderzoek gefinancierd werd door Nike.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?