Is ORS (ook) geschikt voor duursporters?

Veel (top)sporters nemen weleens ORS. Misschien link je deze afkorting niet meteen aan sport, want ORS blijkt babyvoeding te zijn. Een huis-tuin-en-keukentruc voor duursporters, of toch niet?

ORS staat voor ‘oral rehydration solution’ en bestaat uit water, zout en suiker. Je koopt het zonder voorschrift bij de apotheker of bij de drogist. Goed voor baby’s die door langdurige diarree uitdrogingsverschijnselen krijgen. Dankzij het zout en de suikers neemt hun lichaampje het vocht beter op. Energy Lab-voedingsdeskundige Jolien Lewyllie vertelt of ook lopers er baat bij hebben.

Duursporters die ORS gebruiken, is dat nieuw voor jou?
JOLIEN LEWYLLIE: “Nee, hoor. Vooral wielrenners gebruiken het vaak. Zij racen dikwijls in hoge temperaturen en dan is het interessant als je meer vocht opneemt.”

Maar is babyvoeding dan de optimale oplossing?
“ORS bestaat in verschillende vormen. Het is vooral bekend als middeltje voor baby’s, maar je kan het ook als een soort zouttablet kopen. De verschillende soorten zouten trekken water aan, waardoor je lichaam beter vocht vasthoudt.”

Dus op warme dagen vervangen we onze sportdrank door ORS?
“Nee, zo eenvoudig is het niet. Sportdrank vult via suikers ook de energievoorraad aan. Ik geef altijd de raad ORS geruime tijd voor de wedstrijd te gebruiken. Bijvoorbeeld de avond voordien, of ’s morgens vroeg. Zo geef je je lichaam de tijd om alles op te nemen en kan je gemakkelijk met een liter extra vocht aan de start staan.”

Kan het ook schadelijk zijn?
“Een te hoge concentratie ORS blokkeert de opname van zout en koolhydraten. Dat geldt trouwens ook voor suikers. En dat kan leiden tot maagklachten, energietekort, uitdroging, krampen, … Op eigen houtje met ORS experimenteren, is dus geen goed idee. Het is belangrijk dat je goed kijkt hoeveel zout en koolhydraten er al in je sportdrank zitten. Op basis daarvan voeg je dan de juiste dingen toe.”

Hoe bepaal je de juiste balans?
“Daarvoor moet je eerst de eigenschappen van alle stoffen goed kennen, waarna intensief rekenwerk volgt. Ik raad ook aan om het enkele weken voor de wedstrijd een paar keer uit te proberen, zodat je zeker weet hoe je lichaam erop reageert.”
Klopt het dat je minder moet plassen van ORS dan van een gewone sportdrank?
“Als je lichaam het vocht beter vasthoudt, scheidt het dat ook minder snel af via de urine. Ook dat kan in bepaalde wedstrijdomstandigheden een groot voordeel zijn.”

Zijn er nog zulke trucjes?

“Er is een drank die het lichaam nog beter vasthoudt dan ORS: melk. Bovendien is melk een uitstekende recuperatiedrank dankzij de suikers en goede hydratatie-eigenschappen. Maar melk bevat ook veel eiwitten waardoor je koolhydraten en suikers langzamer opneemt. En daarom is het minder interessant voor of tijdens de wedstrijd.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?