Je kan trainen op basis van afstand, duur, snelheid of hartslag. Bij die laatste wordt de training bepaald door een lopers maximale hartslag en hartslag in rust, waarbij je hartslag opgedeeld wordt in 5 zones. In dit artikel gaan we daar dieper op in.
Hoewel trainen op hartslag vele voordelen heeft (je traint onder meer op een zeer efficiënte manier), heeft het ook enkele nadelen: het hele concept van trainen op hartslag is gebaseerd op het bepalen van je maximale hartslag. Zonder die juist vast te stellen, worden al je trainingszones arbitrair en incorrect. Er zijn verschillende formules om je maximale hartslag te berekenen, maar die zijn gebaseerd op gemiddelde waarden en aangezien hartritme zeer indvidueel is, kunnen die gemiddelden sterk verschilen van jouw echte hartslag. Ook externe factoren hebben invloed op je hartslag. Zo kan een slaaptekort je normale aantal slagen per minuut met 5 tot 10 slagen verlagen. Caffeïne verhoogt je hartslag dan weer – zelfs nog tot 24 u na inname. En ook dehydratatie verhoogt de hartslag met zo’n 5 à 7%.
Invloed van warmte op je hartslag
Warme en vochtige weersomstandigheden doen eveneens je hart sneller slaan. Dat komt omdat je bij warm weer een hogere lichaamstemperatuur hebt en het totale bloedvolume bij de oppervlakte van je huid toeneemt, maar afneemt bij je spieren. Om toch voldoende bloed naar je spieren te transporteren, neemt de hartslagfrequentie toe. De invloed van warmte is afhankelijk van persoon tot persoon, maar in sommige gevallen kan warm weer je hartslag toch met zo’n 10 tot 15 slagen per minuut verhogen.
Bovengenoemde invloeden kunnen (onder meer) je hartslag minder accuraat maken en ervoor zorgen dat je hartslagzones kunnen verschillen. Als je hartslag in de dag verandert, wil dat ook zeggen dat je zones veranderen. Heb je niet door dat je hartslag afwijkt en herbereken je je zones die dag niet, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je denkt in je aerobe zone te trainen, terwijl je eigenlijk al in je anaerobe zone zit en dus melkzuur aanmaakt. Meestal wordt je dan sneller moe, maar in extreme gevallen, kan je jezelf op die manier overbelasten.
Je kan met warm weer op hartslag trainen, maar houd dan rekening met mogelijke afwijkingen. Probeer je hartslag even in rust te checken voor je je training aanvangt. Op die manier zorg je ervoor dat je – ondanks andere factoren, zoals de zomerse hitte – in de juiste zone en dus efficiënt traint.