Is ‘lachen’ het geheim tot een betere sportprestatie?

Lachen is niet enkel gezond, maar het kan ook weleens wonderen doen voor je loopprestaties.
Wanneer we lachen komen er in onze hersenen veschillende feelgoodstofjes vrij. Zelfs als je slechtgezind bent, kan lachen je beter doen voelen. Nu blijkt uit onderzoek dat lachen ook jouw geheime wapen kan zijn om je loopprestatie te verbeteren. 
Wetenschappers aan de Ierse Ulster University onderzochten 24 lopers en vroegen hen om 4 loopsessies van telkens 6 minuten uit te voeren. Bij elke sessie moesten ze 4 verschillende strategieën toepassen: lachen, fronzen, een ontspannen houding aannemen of helemaal niets speciaals doen (dat wil zeggen: hun gewoonlijke houding en gelaatsuitdrukkingen). De onderzoekers registreerden onder meer de effecten op de hartslag, ademhaling, waargenomen inspanning en het zuurstofverbruik. 
Fake it till you make it
Uit de resultaten bleek dat lachen geen invloed had op de hartslag, maar wél een effect had op het zuurstofgebruik en de waargenomen inspanning. Bij het fronsen vonden de deelnemers lopen namelijk zwaarder. Die bevinding verklaart ook waarom topatleten lachen vaak als een strategische manier gebruiken om te ontspannen voordat ze moeten presteren. 
Hoewel het om een kleinschalige studie gaat, zijn er verschillende andere onderzoeken die het positieve effect van lachen op de sportprestatie aantonen. Dat effect wordt toegewezen aan hormonen, zoals dopamine, endorfines en serotine. Die hormonen werken niet enkel als natuurlijke pijnstillers, maar kunnen ook een algemeen gevoel van welbevinden opwekken. Daarnaast krijgen je hersenen door te lachen – zelfs al gebeurt dat niet spontaan – het signaal om te ontspannen. En hoe relaxter je bent tijdens het lopen, hoe meer plezier je eraan beleeft en hoe langer je de inspanning kan volhouden. 
Verder onderzoek is nodig om na te gaan hoe lang je nu (geforceerd) moet glimlachen om er voordelen van te ondervinden. Maar tot we meer weten, kan het zeker geen kwaad om het zelf al eens uit te testen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?