Is het (on)gezond om een superheld te zijn?

Ze doen regelmatig aan lichaamsbeweging en intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT), wat hun gezondheid ten goede komt. Maar de morbide obesitas van Hulk kan op termijn een probleem worden. En ook Iron Man, Black Widow, Black Panther en Spiderman zouden hun levensstijl beter aanpassen ...

In de kersteditie van het gerenommeerde The British Medical Journal hebben Australische wetenschappers een studie gepubliceerd over de impact van de levensstijl op de gezondheid en de levensverwachting van vijf Marvel-superhelden. Uiteraard ludiek bedoeld, maar wél wetenschappelijk onderbouwd op basis van een grondige analyse van 24 Marvel-actiefilms.

Bijna alle Marvel-superhelden zijn fysiek bijzonder actief, sociaal geëngageerd, hoog opgeleid en optimistisch, wat allemaal in verband gebracht kan worden met een positief verouderingstraject. Daartegenover staat dat ze fysieke activiteiten ondernemen die vaak gepaard gaan met een hoog risico op verwondingen, wat hun kans op levensveranderend lichamelijk letsel en invaliditeit zou kunnen vergroten.

IRON MAN (TONY STARK):

Tony Stark (Iron Man) is extreem rijk, wat hem in een hoge sociaaleconomische positie plaatst. Samen met zijn superieure intelligentie zorgt dit ervoor dat hij minder risico loopt op dementie. Maar bij zijn uitstapjes in de ruimte biedt zijn pantser mogelijk onvoldoende bescherming tegen straling en dat kan versneld botverlies veroorzaken. Ook de kans op hartfalen of hart- en vaatziekten neemt ernstig toe.

HULK (BRUCE BANNER):

Bruce Banner verandert in de Hulk bij een hartslag van 200 slagen per minuut. Dat dit gebeurt, kan wijzen op een aanleg voor hartritmestoornissen, wat kan duiden op een onderliggende hartziekte. Met zijn BMI van 120 (berekend op basis van een lengte van 213 cm tot 243 cm en gewicht van 471 kg tot 635 kg) kan gesteld worden dat de Hulk aan morbide obesitas lijdt. Wat verder zorgwekkend is, is dat de Hulk bijna constante woede lijkt te ervaren.

BLACK WIDOW (NATASHA ROMANOFF):

Natasha Romanoff kreeg in haar jeugd te maken met misbruik, verwaarlozing en interpersoonlijke conflicten. Dit verhoogt haar risico op lichamelijke en geestelijke ziekten bij het ouder worden. Black Widow werd gedwongen gesteriliseerd en de daaruit voortvloeiende abrupte stopzetting van de eierstokfunctie op jonge leeftijd is in verband gebracht met osteoporose, hart- en vaatziekten, dementie en depressie.

BLACK PANTHER (T’CHALLA):

Black Panther is de koning van het welvarende Wakanda. Zijn hoge sociaaleconomische status wordt geassocieerd met  gezond ouder worden en een lang leven. Black Panther is vegetarisch en ook plantaardige diëten worden geassocieerd met gezond ouder worden, evenals met verminderde obesitas en verminderde kans op hartziekten. Het kruidendrankje dat hem zijn superkrachten gaf, houdt wel een gezondheidsrisico in. Prestatieverhogende medicijnen houden immers in het algemeen verband met een verhoogd sterftecijfer en een verscheidenheid aan nadelige gezondheidseffecten en verminderde levenskwaliteit.

SPIDERMAN (PETER PARKER):

Peter Parker is een wees en vroegtijdig ouderlijk verlies verhoogt het risico op verslavingen, eetstoornissen en verminderd psychologisch welzijn. Dat Peter liefdevol opgevoed is door zijn tante May en dat hij zich kan spiegelen aan positieve mannelijke rolmodellen (de andere superhelden) kan de negatieve effecten verzachten. Bovendien zouden de spingerelateerde vaardigheden van Spiderman – waaronder kracht, flexibiliteit en behendigheid – zijn risico op vallen op oudere leeftijd moeten verminderen. Maar omdat Spidermans misdaadbestrijding meestal ’s nachts plaatsvindt, houdt zijn chronisch slaaptekort wel een ernstig gezondheidsrisico in. Slecht slapen in de adolescentie kan op latere leeftijd leiden tot zwaarlijvigheid en een slechtere geestelijke gezondheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?