Is het nadelig om je training te onderbreken?

Een rood licht, een onverwacht toiletbezoek, een kennis die je al een tijdje niet meer sprak,... Er zijn verschillende redenen waarom je je training even onderbreekt. Maar belemmert die pauze (waarbij je enkele minuten stilstaat) ook je fysieke vooruitgang?
Verrassend genoeg is er nog maar weinig onderzoek verricht om die vraag exact te beantwoorden. Om het effect van korte pauzes (stoppen en opnieuw starten) na te gaan, worden er daarom vaak andere factoren bij betrokken. Zo speelt je hartslag een rol: hoe fitter je bent, hoe sneller de hartslag opnieuw een ‘normaal’ niveau bereikt, een teken van een goede algemene gezondheid. Maar die snellere daling betekent ook dat je niet meer in de beoogde hartslagzone traint als je even halt houdt, al is dat slechts voor een minuutje. Probeer bij intervaltrainingen of trainingen met wedstrijdtempo’s dus een route te kiezen zonder al te veel ‘obstakels’. 
Anderzijds, speelt het doel van je training ook een rol: doe je een langere loopsessie om je lichaam aan de afstand en trainingsduur te laten wennen? Dan kan een korte onderbreking geen kwaad. Die onderbrekingen veranderen niets aan de duur en kilometers die je (in totaal) al lopend op de teller zette. 
Heb je enkele minuten, om welke reden dan ook, stilgestaan? Begin dan rustig opnieuw te lopen: je spieren en spierweefsel zijn afgekoeld, je hartslag is gedaald, … Geef je lichaam de tijd om zich opnieuw aan te passen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?