Wat zit er precies in brood?
Brood is een voedingsmiddel, bereid met granen die vermaald worden tot bloem. Verder wordt het bereid met gist en zout. Laten we elk ingrediënt eens onder de loep nemen.
Granen bevatten voedingsvezels, zetmeel, vitaminen (voornamelijk B), mineralen en ook een beetje eiwitten. Het zetmeel bevindt zich in de kern van de graankorrel en wordt door het lichaam gebruikt als brandstof om energie te produceren. Vezels en vitaminen zitten hoofdzakelijk in de wand van de korrel. Bij het fijnmalen of raffineren van granen gaat er helaas een groot deel van deze goede voedingsstoffen verloren. Daarom is het belangrijk om voor broodsoorten te kiezen waarbij in de bloem van dit omhulsel nog voldoende bewaard gebleven is. Dit zijn de volkoren broodsoorten. Wit of lichtbruin/grijs brood bevatten nog wel zetmeel, maar weinig andere goede voedingstoffen. Vezels zorgen er bovendien voor dat het zetmeel de bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen.
Sinds 2009 wordt op vraag van de overheid een speciaal soort zout gebruikt voor de bereiding van brood: jodiumzout. Deze vraag kwam er na onderzoek waaruit bleek dat veel Belgen te weinig jodium innemen, terwijl jodium essentieel is voor de werking van de schildklier en de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren kinderen. Jodium vind je van nature in zeewier, zeevis en eieren. Niet meteen producten die elke dag op het menu staan bij een doorsnee gezin.
Soms wordt er ook suiker aan het brood toegevoegd om de gist beter te doen werken. Dit is echter niet nodig. Het brood rijst zo ook wel. Vaak gaat het om erg kleine hoeveelheden – 1 koffielepel per brood – maar omdat brood niet verplicht een ingrediëntenlijst hoeft te bevatten, is het moeilijk te achterhalen of er suiker in jouw brood zit en hoeveel. Je kan het altijd even navragen bij je bakker.
Brood zit dus boordevol goede voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en past zeker in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Maakt brood dik?
Neen. Bijkomen doe je vooral omdat je meer eet dan jouw lichaam nodig heeft. De overschot aan energie wordt dan opgeslagen in je energiereserve: je vet. Van te veel brood eten kan je dus dik worden als je daardoor te veel calorieën inneemt op een dag, maar brood op zich is geen dikmaker.
Zorgt brood voor constipatie?
Neen, integendeel. De vezels in brood bevorderen de darmtransit. De beste remedie tegen constipatie is kiezen voor vezelrijke voeding in combinatie met voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag) en beweging.
Conclusie
Zoals zo vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Kunnen we zonder brood? Ja, mits voldoende andere bronnen van vezels, vitamine B en jodium in je voedingspatroon. Sporters verbruiken meer koolhydraten en moeten daarom zorgen voor voldoende alternatieve zetmeelbronnen zoals aardappelen, havermout, pasta, rijst, quinoa, boekweit en andere graansoorten.
Is brood ongezond of zelfs slecht voor de gezondheid? Neen. Tenminste, als je niet overdrijft met de portie en kiest voor vezelrijke broodsoorten.