Interview met Sofie Lenaerts: de eerste Belgische vrouw die de mythische Seven Summits beklom

Net voor het uitbreken van de coronacrisis slaagde Kijk uit-presentatrice Sofie Lenaerts erin om als eerste Belgische ooit de Seven Summits te beklimmen. Maar zelfs nadat ze op de hoogste bergtop van elk continent heeft gestaan, blijft ze gemotiveerd verder sporten. En daar hoort ook traillopen bij. runningBE interviewde haar voor een inspirerende reportage in het meinummer.

Voor Lenaerts is vertoeven in het hooggebergte puur genieten: “De ongerepte natuur fascineert me. De landschappen, waarin we als mens niet lijken thuis te horen, zijn magnifiek. Uiteraard vind je die ook terug in lager gelegen gebieden, waar veel technische en spectaculaire beklimmingen mogelijk zijn. Maar ik mis daar dan de zin voor avontuur. In het hooggebergte ben je volledig afgesloten van de beschaving. Je moet zelf je kamp bouwen en stormen doorstaan. Je moet tegen alles kunnen, van de koude tot een gebrek aan eetlust. Dat expeditiegebeuren spreekt me enorm aan. Daarom vind ik de Alpen wel leuk om te trainen, maar ik trek toch liever naar de hogere bergen op andere continenten. Na een expeditie heb ik het altijd moeilijk om terug te keren naar de maatschappij. Als ik zo een maand op expeditie ben geweest, is het een klik maken om weer te gaan werken en aan de vele verplichtingen te voldoen. Ik hou werkelijk van het simpele leven in de bergen. Alles wordt er herleid tot de essentie.”

Mythische Seven Summits

Op 3 januari 2020 stond Sofie Lenaerts (45) op de top van de Mount Vinson, de hoogste berg van Antarctica. De politie-inspecteur – bij het grote publiek bekend als presentatrice van het veiligheidsprogramma Kijk uit op Eén – werd zo de eerste vrouw van de Benelux om de hoogste bergtop van elk continent te beklimmen, de zogenaamde ‘Seven Summits’. De bergtoppen die Lenaerts beklom:

1. Elbroes, 5.642 meter, Europa (2009)
2. Aconcagua, 6.962 meter, Zuid-Amerika (2010)
3. Denali (McKinley), 6.194 meter, Noord-Amerika (2012)
4. Mount Everest, 8.848 meter, Azië (2016)
5. Carstensz Pyramid, 4.884 meter, Oceanië (2017)
6. Kilimanjaro, 5.895 meter, Afrika (2018)
7. Mount Vinson, 4.892 meter, Antarctica (2020)

Je leest de volledige reportage in het meinummer van runningBE magazine. Nu verkrijgbaar in de supermarkt, dagbladhandels en Standaard Boekhandel. Bestel het online in onze webshop of lees het artikel digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?