‘Intervaltraining is uitstekend net voor het BK curryworsten eten’

In elk running.be magazine gaat een van onze journalisten in 'De Meeloper' op pad met een lezer. En daar zitten soms opmerkelijke persoonlijkheden tussen. Joost Houtman maakte kennis met Rik Nauwelaerts.

Een mens krijgt niet vaak de kans om samen met een Belgische én wereldkampioen te lopen, dus ik keek uit naar dit tochtje. Rik Nauwelaerts is de kampioen met wie ik op pad ga. Vijftien frikadellen in een kwartier of veertien curryworsten in evenveel minuten naar binnen werken? Of een emmer chicken nuggets verorberen? We raden het je niet meteen aan, maar mijn looppartner van vandaag draait er zijn hand niet voor om en zijn maag deinst er niet voor terug. Toch is Rik geen Michelinmannetje. Hij is eerder een afgetrainde atleet. Een slanke Holle Bolle Gijs met een sixpack. Dat komt onder meer omdat hij veel loopt.

Je combineert lopen met je eetuitdagingen. Is dat eenvoudig?
“Ik pas mijn trainingsschema aan mijn eetuitdagingen aan. Als ik voor een BK of WK ‘curryworsten eten’ ga, doe ik de week voor het kampioenschap meer intervaltrainingen. Kwestie van het verbrandingsproces te stimuleren. En als ik me op een grote loopuitdaging voorbereid, denk ik twee keer na of het ene het andere wel waard is. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zo’n eetuitdaging gelukkig wel op twee dagen verwerk. Ik deed mee aan 21 eetuitdagingen – ik won er 16 – en er is geen grammetje blijven plakken.”

Wat is je favoriete snack?
“De curryworst! Maar voor wedstrijden is een bitterbal iets beter. (lacht) Tijdens zo’n uitdaging lijkt een curryworst op den duur wat op karton. Maar ik vind die snack nog altijd lekker. Struise kerels lijken grote hoeveelheden ‘vette hap’ gemakkelijker te kunnen weg stouwen, maar dat klopt niet. Hoe meer vet er rond je maag zit, hoe trager die uitzet.
Ook op het vlak van eetuitdagingen ben ik meer een duursporter: in een scherp maar haalbaar tempo beginnen en volhouden. De spurt is mijn ding niet, hoewel ik het wel kan. Dat bewijzen mijn titels. Ik heb thuis een prijzenkast voor alle medailles, bekers en lintjes die ik al met te eten heb gewonnen.”

Had je nog nooit last van een opspelende maag of andere blessures?
“Ik eet doorgaans heel gezond en sport tot 20 uur per week. Op een doordeweekse dag kom ik zelfs met een kort loopje aan 30.000 stappen. Sommige weken ga ik vlot voorbij de 200.000 stappen. Zoiets traint je gestel. Dat is trouwens een tip die ik graag aan de mensen geef: beweeg zoveel je kan. Ook al is het ‘maar’ stappen.”

Het volledige interview met Rik lees je in ons zomermagazine (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?