In een bloedanalyse nuttig voor recreanten?

Een inspanningstest, een voedingsprogramma, een bewegingsanalyse, ... Steeds meer lopers kennen die dingen. Sommigen doen ook een bloedanalyse. Maar in hoeverre is die nuttig voor recreanten?

Wie op het internet surft, vindt al snel de mogelijkheid om voor 49 euro zijn of haar bloed te laten analyseren “om de juiste ondersteuning te bieden bij het behalen van betere sportprestaties”. Wie zich regelmatig laat testen, kan op basis van de resultaten zijn training- of wedstrijdschema aanpassen.

Hans Talloen, sportarts bij Energy Lab, vindt dat een controle van het bloed nuttig kan zijn: “Als je in het verleden bepaalde tekorten of verstoorde bloedwaarden had. Maar recreanten laten zoiets te vaak doen zonder aanleiding. Dikwijls zijn nieuwsgierigheid en geruststelling de achterliggende redenen, maar een bloedafname is een momentopname en kan afwijkingen vertonen die niet relevant zijn. Zo creëer je onnodige zorgen.”

In ons septembernummer, nog tot eind oktober in de winkel, lees je het hele artikel over de voor- en nadelen van de bloedanalyse. Je leest het volledige artikel hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?