‘In deze steile wedstrijd is wandelen amper minder vermoeiend dan lopen’

Ooit al gehoord van de Mount Washington Road Race? Onze vrouw nam recent deel aan deze extreme wedstrijd.

Kort samengevat kunnen we zeggen dat de Mount Washington Road Race een wedstrijd van slechts 12,2 kilometer is, waarbij de gemiddelde hellingsgraad 12% is. Dat wil zeggen dat je op vrij korte afstand 1500 hoogtemeters overwint. Onze journaliste, Laure Van den Broeck, nam deel en bereikte de finish na 1u46’50”. Haar volledige relaas lees je in ons novembernummer (nog tot eind dit jaar in de winkels) of hier digitaal. Wij delen hieronder al een passage … 

Over de moeilijkheidsgraad …

Het parcours vlakt heel even uit, misschien honderd meter. Mijn hele lijf is dankbaar, want het verwacht al een hele poos dat de top in zicht is en dat afdaling en recuperatie volgen. Maar dat is niet zo. Ik moet nog hoger. Zodra het weer bergop gaat, protesteren mijn benen. Voor het eerst in de wedstrijd moet ik wandelen. Tot mijn verbazing is dat amper minder lastig dan lopen. Ik voel de zwaartekracht zelfs meer. Bovendien: hoe langer ik wandel, hoe moeilijker ik mijn eerdere ritme terugvind. En dus schakel ik terug naar mijn bergversnelling. Het is een beetje als bergop fietsen, maar nu met lekke banden. Ik leun voorover en probeer van de zwaartekracht een voordeel te maken, wat me bij wandelen minder lukt. Ik denk aan positieve dingen: mijn kuitspieren staan nog niet op springen, ik liep al 5 mijl, de omgeving is prachtig en het is niet ver meer.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?