Verkoper en loopschoenenspecialist van dienst is Steffan Vanderlinden, zelf een fervent loper. Ik liet nog nooit eerder mijn loopgedrag analyseren en word daarvoor meteen lichtjes op de vingers getikt. “Wie een loopschoen koopt, raad ik altijd aan om een loopanalyse te laten doen”, vertelt Steffan. “Zowel beginnelingen als meer ervaren lopers moeten zich goed laten informeren en niet zomaar lukraak een schoen kopen. De verkeerde loopschoen kan op korte en lange termijn heel wat problemen veroorzaken. Rugpijn, gewrichtspijn, noem maar op. Jij loopt vooral de tien kilometer, op harde ondergrond? Dan is een goeie demping toch wel aangewezen. Ik zie dat je je oude loopschoenen hebt meegebracht. Eens kijken!”
STAP 1: Analyse van de oude loopschoenen of footscan
“Aan de slijtage zie ik al dat je een vrij goeie afrol hebt”, vertelt Steffan wanneer hij de oude loopschoen bekijkt. “De kans bestaat wel dat je de schoenen te klein hebt gekocht. In tegenstelling tot voetbalschoenen koop je loopschoenen het best iets groter. Wie in het dagelijkse leven maat 42 heeft, moet niet per se loopschoenen in diezelfde maat zoeken. Zeker bij langere afstanden kan een te kleine schoen pijn of blauwe nagels veroorzaken. Je merkt aan de zooltjes van deze schoenen dat de tenen vrij dicht tegen de rand zitten.”
Oude loopschoenen meebrengen wanneer je een nieuw paar gaat kopen, blijkt een goed idee. Steffan: “Dan kunnen we die oude schoenen meteen testen op de loopband om te kijken of er problemen zijn. Wie geen oude loopschoenen meebrengt, onderwerpen we aan een footscan voor we verschillende loopschoenen op de loopband testen. Die footscan geeft ook een goed beeld van het looppatroon.”
STAP 2: Loopgedrag analyseren op de loopband
“Je komt heel goed op de buitenkant van je voet neer”, becommentarieert Steffan, terwijl ik de loopband bedwing. “Je blijft een mooie rechte lijn aanhouden. Qua stabiliteit zit je met dit model heel goed. De knie blijft recht boven de voet staan en ik zie een mooie afrol. Er is zeker geen sprake van overpronatie (je voet rolt te ver naar binnen, red.). Je hebt een goeie schoen gekozen.”
“Veel mensen zeggen dat ze krom lopen, omdat hun schoenen aan de buitenzijde verslijten. Maar dat is volkomen normaal, omdat je eerst op je buitenkant neerkomt. Pas dan komt de beweging waarbij de voet naar binnen kantelt, proneert dus. Mensen die te weinig getraind zijn of onvoldoende stabiliteit hebben, lopen het risico te overproneren. En dat is natuurlijk nefast voor de gewrichten. Een anti-pronatieschoen is dan aangewezen. Anderzijds benadrukken we altijd meer het belang van stabilisatieoefeningen. Een verhoogde stabiliteit zorgt automatisch voor een gezondere pronatie. Met andere woorden: een ondersteunende schoen is belangrijk, maar met de juiste stabilisatieoefeningen kun je al heel wat problemen de kop indrukken.”
STAP 3: Maat bepalen
Na de praktijkgerichte testen volgt er weer wat theorie. Te beginnen met de maatbepaling. Steffan: “Ik zou jou toch zeker maat 44 aanraden, zelfs al richting maat 45. Een groot verschil met de 42 waarmee je nu loopt. Het is belangrijk dat de hiel goed vastzit, maar dat de voorvoet toch de nodige vrijheid heeft.”
STAP 4: Nieuwe modellen passen
Nu haalt Steffan een aantal modellen boven. “Met wat we net zagen, besluiten we dat een neutrale loopschoen met een goeie demping aangewezen is. Ik heb een aantal modellen uitgekozen die in dezelfde lijn liggen, maar toch anders opgebouwd zijn. Uit die modellen selecteer je op gevoel. Meestal laten we de klant even op en af lopen in de winkel.”
Het esthetische van de schoen komt opvallend weinig ter sprake. “Het gebeurt wel eens dat een klant naar een andere kleur vraagt, maar voor ons primeert zonder twijfel de techniciteit van de schoen. Soms is er een tweede kleur beschikbaar en die kunnen we dan gerust bijbestellen.”
STAP 5: Nieuwe modellen testen op loopband
Na een grondige selectieproef schieten er voor mij nog twee kanshebbers over: de Mizuno Wave Rider 17 en de Saucony Ride 7. “Deze Mizuno-schoen voelt iets harder aan door de ingewerkte carbonplaat”, vertelt Steffan. “Maar daardoor loopt hij ook soepeler. De Saucony onderscheidt zich op zijn beurt door de hiel/voorvoetverhouding van 8 millimeter. Dat gaat al meer in de richting van de Nike Free-modellen. Je komt centraler neer en krijgt een rechtere afrol.”
Zowel de Mizuno als de Saucony stellen niet teleur op de loopband. Steffan: “Zoals verwacht zie ik bij beide schoenen opnieuw een mooie afrol en is er geen sprake van overpronatie. Aan jou dus de keuze.”
STAP 6: Kiezen en afrekenen
De keuze valt uiteindelijk op de Mizuno Wave Rider 17. Steffan: “Een uitstekende schoen voor iemand met jouw loopprofiel. De prijs, 140 euro, is een normale prijs voor een goeie loopschoen. Je kunt ook duurder gaan. Zo is er bijvoorbeeld een Mizuno van 200 euro. Het verschil in prijs is dan vooral een verschil in techniciteit. Maar wie een stevige, degelijke loopschoen wil, mag toch uitgaan van minimaal 120 euro. En dat geldt voor het gros van de merken.”
Dit artikel verscheen in een van de vorige edities van running.be magazine.