In 5 stappen naar meer energie ’s morgens

Heb jij ook veel moeite om 's morgens je bed uit te komen en op gang te geraken? Je bent niet de enige! Met deze tips krijg je meer energie bij het opstaan.

1. Snoozen = verboden!
Hoe verleidelijk het ook is, druk vooral niét op die snoozeknop. Sta meteen op zodra de wekker gaat, ook al is het koud en wil je liever onder je lekker warme deken blijven liggen … Maar dan val je wellicht weer in slaap en word je nog meer moe dan je al bent. Kortom: door te snoozen maak je het alleen maar erger (uitstel van executie!), kies beter voor “de korte pijn” door meteen uit bed te komen.

2. Let there be light!
Je biologische klok zorgt ervoor dat je moe wordt wanneer het donker is, en dat je wakker wordt als het weer licht is. Het is dus goed om ’s morgens meteen de gordijnen te openen en te genieten van het natuurlijke licht dat binnenvalt (als het niet te bewolkt is, natuurlijk). Als je lichaam licht “ziet”, schiet het in gang en kan het op natuurlijke wijze opstarten. Als het nog donker is bij het opstaan, doe dan zoveel mogelijk het licht aan in huis, voor een gelijkaardig effect.

3. Water drinken
Als je slaapt, verlies je veel vocht. Hierdoor raak je uitgedroogd (want ’s nachts wordt dit verloren vocht niet aangevuld) en dat kan vermoeidheid veroorzaken. Compenseer het vochtverlies door ’s morgens een groot glas water te drinken bij het opstaan, ook al denk je van jezelf dat je niet echt dorst hebt. Je zal merken dat je meteen een pak meer energie hebt om de dag door te komen.

4. Beweeg!
Voor een niet-ochtendmens klinkt sporten ’s morgens vroeg wellicht als een verschrikkelijke nachtmerrie. Je hoeft niet per se te gaan lopen in de vroege ochtend, al heeft het veel voordelen en is het echt leuk. Maar een korte work-out is ook al heel goed. Doe bijvoorbeeld enkele yoga- of stretchoefeningen, een kwartiertje core stability of een korte wandeling (bv. met je hond, naar de bakker, je kinderen te voet of met de fiets naar school brengen).

5. Een stevig ontbijt
Een goed ontbijt is cruciaal voor een goed begin van je dag. Door niet te ontbijten, zal je je de rest van de dag futlozer en minder fit voelen. Je kan heel wat variëren met je ontbijt! Zorg ook dat je voldoende (gezonde) tussendoortjes eet op een dag om je energieniveau op peil te houden. Door slim te snacken kom je ook minder snel bij omdat je niet overvallen wordt door “hongerkes”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?