Ik geraak niet meer in mijn hartslagzones, wat nu?

Je traint volgens hartslagzones, maar wat je ook probeert: je moet plots wel heel gekke dingen doen om in een bepaalde zone te geraken of geraakt er zelfs niet meer. Wat nu?

Er zijn diverse factoren die je hartfrequentie beïnvloeden. Weersomstandigheden, je vochtbalans of algemene vermoeidheid zijn maar enkele zaken die je hartslag meer dan normaal kunnen doen stijgen of dalen. Wanneer je dus tijdens één training niet meer in je juiste zone geraakt – of daar abnormaal veel inspanningen voor moet leveren – , hoef je je niet meteen zorgen de maken. Zeker in geval van extreem warm weer kan dat iets eenmaligs zijn.

Als dit gegeven zich afspeelt over een langere termijn, is er mogelijk wel meer aan de hand. Eerder schreven we al over overtraining en hoe je er makkelijk achterkomt dat je in die situatie zit. Toch hoeft het ook niet problematisch te zijn als je gedurende meerdere trainingen niet meer in je juiste zones geraakt. De kans bestaat namelijk dat je zones veranderd zijn dankzij je training. Bij een marathontraining voor een recreatieve loper is het bijvoorbeeld de bedoeling om de basisuithouding aanzienlijk te verbeteren. Dat je hartslagzones na verloop van tijd dalen, is het logische gevolg.  

Wanneer train je het best op tempo of hartslag? Paul Van Den Bosch legt het hier uit.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?