Ik ben sneller dan mijn loopmaatje, maar finish later: hoe komt dat?

Op een wedstrijd van 10 km loopt je loopmaatje je eraf, maar op de marathon ben jij duidelijk de betere. Kan dat? Jazeker, en wel hierom ...

Het uithoudingsvermogen voor lopen is een gecompliceerd fenomeen. Het hangt samen met diverse factoren als lichaamsbouw (kleine en lichte mensen zijn in het voordeel), fysiologie (hogere vetverbranding en meer langzame vezels zijn gunstig), training (uithoudingsvermogen is goed trainbaar) en psychologie (mentale kracht om langdurig af te zien). De auteurs van Het Geheim van Hardlopen en Hardlopen met Power! gaan er dieper op in.

De machtsfactor van Riegel

Je kunt inzicht krijgen in je eigen uithoudingsvermogen door bijvoorbeeld in een figuur in Excel je recente besttijden te zetten. Laat het programma daar een trendlijn met een macht doorheen trekken. Wiskundig kan het uithoudingsvermogen gesimuleerd worden via de machtsfactor in de formule van Pete Riegel:

v2/v1 = (d2/d1) -0,07

De machtsfactor bedraagt in veel gevallen -0,07. Maar de machtsfactor is dus niet voor iedereen hetzelfde en kan afhankelijk van het uithoudingsvermogen enigszins variëren. Bij lopers met een beter dan gemiddeld uithoudingsvermogen kan de machtsfactor lager zijn, tot -0,05. Omgekeerd kan de factor bij lopers met een minder dan gemiddeld uithoudingsvermogen hoger zijn, tot -0,09. In de tabel hieronder is het effect van het uithoudingsvermogen weergegeven. De tabel is gemaakt voor de bekende Marathon Man, die we steeds als voorbeeld nemen, met dus dezelfde ADV en dezelfde VO2 max. ADV staat voor Anaeroob Drempel Vermogen. Het is het hoogste vermogen (Wattage) dat je gedurende 1 uur kunt volhouden.

Je ziet dat het effect groot kan zijn naarmate de afstand langer wordt. Bij de marathon is dit het duidelijkst. Lopers met een zeer goed uithoudingsvermogen kunnen op de marathon een flinke winst boeken op lopers met een beperkt uithoudingsvermogen die op kortere afstanden sneller zijn.

Sneller op de lange afstand of op de korte afstand?

Onze Marathon Man zal natuurlijk zeker proberen om door gerichte training zijn uithoudingsvermogen te verbeteren. Voor een deel zal dit ook ‘vanzelf’ gaan. Immers, training leidt tot verbetering van de vetverbranding en toename van de langzame spiervezels. Voor een ander deel zal onze Marathon Man zoals iedereen tegen zijn persoonlijke grenzen botsen, die worden bepaald door lichaamsbouw, aanleg en mentale kracht. De keerzijde is wel dat je – als je alleen op uithoudingsvermogen traint – op de kortere afstanden relatief wat langzamer wordt.

Je kan het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in het boek Hardlopen met Power!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?