Iedereen wil oudste marathonloper ter wereld

De 99-jarige Engelse Indiër Fauja Singh is begeerd wild in het loopwereldje. Zowat alle organisatoren van grote wedstrijden willen de oudste marathonloper ter wereld aan de start krijgen.

Fauja Singh. (foto frankfurt marathon)
Zo zou de organisatie van de grootste marathon ter wereld, die van New York, 100.000 dollar veil hebben voor Singh als hij in The Big Apple zou meelopen in 2011. Hij zou dan de eerste 100-jarige zijn die een marathon loopt. Ook de prestigieuze Boston Marathon hengelt naar zijn diensten. Singh zal op 31 oktober alvast starten in de Frankfurt Marathon, maar wel als lid van een estafetteteam.

Singh is ondertussen een bekend atleet geworden. Hij maakte samern met David Beckham reclame voor Adidas, was één van de fakkellopers bij de Olympische Spelen van Athene in 2004 en is ook ambassadeur voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen

Fauja Singh is geboren in Indië maar woont al sinds de jaren ’70 in Londen. Hij spreekt eenwel nog altijd geen Engels. Hij is vader van zes kinderen en weegt amper 52 kg.

Nadat hij bijna een halve eeuw niet meer gelopen had, nam hij 20 jaar geleden de draad opnieuw op. En met succes, want in de leeftijdscategorie +90 bezit hij het wereldrecord. Op 28 september 2003 liep hij in de Toronto Waterfront marathon een tijd van 5u40:04.

Dit jaar liep Singh de halve marathon in Luxemburg uit in 3u32:30. Daarmee bleef hij maar net boven het wereldrecord van de Zweed Wiktor Burgen (3u21:27 in 2002).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?