Hou het hoofd koel!

Vandaag bereikt het kwik voor het eerst tropische waarden. De nodige voorzorgen nemen voor, tijdens én na het lopen is dan ook de boodschap. Bekijk de tips van coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab!

Prehydrateer!

Bij warm weer is het levensbelangrijk om het verloren vocht voldoende aan te vullen. Niet alleen vlak voor je training of wedstrijd, maar ook al tijdens de voorafgaande dagen. Het is aangewezen om sowieso wat meer te drinken als het kwik omhoogschiet, aangezien je met je alledaagse activiteiten al meer vocht verliest dan in normale omstandigheden. 

Drink ook voldoende tijdens én na de inspanning!

Fietsers kunnen gebruik maken van een bidonhouder, maar voor lopers is het minder evident om ook tijdens de inspanning te blijven drinken. Toch is dit nodig bij een training of wedstrijd van meer dan een half uur. De stelregel is dat je per uur looptraining 0,5 à 1 liter vocht moet opnemen. Een handig hulpmiddel daarbij is een drankgordel, maar als je op de piste of in rondjes loopt, kan je natuurlijk wel gebruik maken van een bidon. Neem ook tijdens wedstrijden de tijd om aan elke bevoorrading te drinken! Voor heel rustige inspanningen waarbij je geen suikers verbrandt, volstaat water. Als de intensiteit hoger ligt, is een dorstlesser (60 gram koolhydraten per liter) aangeraden. 

Bedek je hoofd en huid!

Het spreekt voor zich dat je voor en na de training of wedstrijd uit de brandende zon blijft. Zoek tijdens de opwarming of direct na de finish dus zo veel mogelijk de verkoeling van de schaduw op. Tijdens het lopen heb je niet altijd de keuze en zet je dus best een licht wit petje op je hoofd om een hitteslag te voorkomen. Smeer ook je huid voldoende in.

Loop nooit met ontbloot bovenlijf!

Als het echt heet is, zie je mannelijke lopers geregeld in blote bast rondlopen. Waarschijnlijk denken ze dat ze het op die manier minder warm zullen hebben, maar het omgekeerde is waar: door een groter contactoppervlak met de zon zal de huid veel meer warmte opnemen en de lichaamstemperatuur bijgevolg nog stijgen. Bovendien bestaat het risico op zonnebrand

Doe geen zware inspanningen als het echt té warm is!

De warmte is een extra belasting voor je lichaam. Extreme hitte kan je gezondheid zelfs in gevaar brengen. Ga daarom beter niet lopen tijdens de heetste momenten van de dag. 

Koel niet ongecontroleerd af!

Een tuinslang, wat sponzen of bekertjes water kunnen onderweg voor een aangename verfrissing zorgen. Giet dat water echter niet ongecontroleerd over je hoofd! Bij grote hoeveelheden is de kans immers reëel dat je schoenen nat zullen worden, met blaren op je voeten als een van de mogelijke nare gevolgen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?