Hoogtetent leidt (nog) niet naar EK-limiet

Jan Van Den Broeck heeft de EK-limiet op de 800m nipt gemist. Om te kunnen pieken sliep de Dendermondenaar vier weken in een hoogtetent. Daar wilde running.be magazine het fijne van weten!

Van Den Broeck wou zondag op het PK indoor in Gent meteen de EK-limiet van 1:48.13 lopen. Hij strandde echter op 33 honderdsten. “De haas kwam te snel door na 200 en 400m en dat deed me in de laatste ronde de das om. Jammer, maar het zal nog wel lukken. Ik voel dat ik het in de benen heb”, reageerde de Oost-Vlaming.

Van Den Broeck heeft er heel wat voor over om het EK, en op lange termijn de Olympische Spelen van Rio, te halen. Samen met Niels Platteau sliep hij in december vier weken lang in een hoogtetent. Running.be magazine mocht een kijkje nemen in de slaapkamer.

Over het tweepersoonsbed van Jan kwam er een constructie die veel weg heeft van een partytent, met dat verschil dat de hoogtetent helemaal luchtdicht is. In een aanpalende kamer kreeg de bijbehorende generator een plaatsje. Die blaast de zuurstofarme lucht in de tent. “Om de kabel van de ene kamer naar de andere kamer te krijgen, moesten we zelfs een hoekje van de deur afzagen”, lacht Niels.

Het duurt ongeveer twee uur vooraleer het zuurstofgehalte in de tent is gezakt tot op het gewenste niveau. Via een knop aan de generator kan dat geregeld worden. Dan gaat de rits open en duiken Jan en Niels vliegensvlug de tent in.

Ze proberen minstens 12 uur per dag in de hoogtetent te vertoeven. “Meestal kruipen we rond 22 uur in onze tent en we blijven erin tot 8 uur ’s morgens. Soms ontbijten we daar ook. Op die manier komen we al aan een verblijf van 10 uren. Overdag doen we dan meestal nog een powernap van een tweetal uurtjes”, vertelt Jan. Vindt zijn vriendin het niet vervelend dat hij vier weken lang het bed deelt met iemand anders? “Absoluut niet. Mijn vriendin, meerkampster Marjolein Lindemans, is zelf ook een topsportster, waardoor ze dit beter begrijpt.”

Hoewel het experiment in eerste instantie nog geen EK-limiet opleverde, is er toch duidelijk een impact. “Vooral de eerste week was lastig”, vertelt Niels Platteau. “Je wordt vroeger wakker en je bent meteen ook klaarwakker. Tegen de middag kreeg ik dan telkens een klopke. Ook op training merkten we de impact van het slapen in de hoogtetent. Het lukte wel om onze tempo’s te lopen, maar dat beetje extra ontbrak duidelijk. Maar na twee weken voelden we ons elke dag sterker worden.”

HET ABC VAN HOOGTETRAINING

Vier weken in een hoogtetent slapen is één manier om van de voordelen van hoogtetraining te profiteren. Maar je kan ook gewoon op stage gaan of trainen in een hoogtekamer. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Samen met de volledige reportage over de hoogtetent van Jan en Niels lees je alles over hoogtetraining in het januarinummer van running.be magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?