DO: Kijk naar de lichaamstaal van de hond!
Een hond die aanvalt, kan dat doen omwille van verschillende redenen: angst, bedreiging, stress of agressie. Door naar zijn lichaamstaal te kijken, kan je snel zien wat zijn echte bedoelingen zijn. De spreuk zegt dat blaffende honden niet bijten en in de praktijk klopt dat meestal. Wees wel op je hoede als de hond zich plat op de grond legt, zijn tanden ontbloot, stopt met kwispelen, en zijn staart en de haren op zijn rug rechtop gaan staan.
DO: Negeer de hond!
Wanneer je een hond tegenkomt, dan kan je hem het best straal negeren. Zelfs als hij recht op je afkomt, kijk je gewoon iets boven hem. Maak geen oogcontact, want een hond aanziet dat als een provocatie. Probeer ook niet te glimlachen, want de blote tanden kunnen hem verder op stang jagen. Maak je zo groot mogelijk en ga bij voorkeur over op stappen. Een lichte looppas kan eventueel ook nog. Vermijd in alle geval bruuske bewegingen.
DO: Verdedig jezelf!
Het gebeurt niet vaak, maar als je toch het slachtoffer wordt van een aanval door een hond, dan zit er niets anders op dan je te verdedigen. Het klinkt misschien hard en dieronvriendelijk, maar in dat geval kan je niet anders dan schoppen naar zijn zwakste plekken zoals zijn kop, neus en kaken.
DON’T: Loop weg!
Snel weglopen is echt geen optie. Een hond die een beetje in conditie is, haalt gemakkelijk snelheden van 40 km/u en meer. Er zijn maar weinig mensen die dat ook kunnen. Door weg te lopen ga je het jachtinstinct van de hond aanwakkeren, waardoor hij bijna zeker de achtervolging zal inzetten. Keer overigens ook nooit je rug naar hem toe, want dat maakt je heel kwetsbaar.
DON’T: Roep!
Angstvallig beginnen te roepen of te tieren zal de hond alleen maar verder opjagen. Roep ook geen commando’s tegen een vreemde hond, want dat kan hem net aansporen om de aanval in te zetten.
DON’T: Gebruik hondenfluitjes!
Honden kunnen veel hogere frequenties waarnemen dan mensen. Er zijn speciale hondenfluitjes op de markt die hoge tonen produceren en daardoor honden zouden afschrikken en wegjagen. De ervaring leert echter dat zo’n hondenfluitje weinig of geen verschil maakt.