Hoeveel per week moet je als beginner lopen (en aan welk tempo)?

In ons januarinummer besteden we veel aandacht aan de beginnende loper. Want die zit met veel vragen. Zoals: hoeveel per week moet ik lopen?

Beginnende lopers hebben vaak onvoldoende basisuithouding. In het begin probeer je het best om die te verbeteren met trage duurlopen (70 tot 75% van je maximale hartslag). Rustige duurtrainingen optimaliseren je vetmetabolisme. Dat spreek je aan via inspanningen met lage intensiteit. Wie langer vetten aanspreekt, houdt op termijn gemakkelijker en langer hetzelfde tempo aan.

Qua opbouw is de algemene regel dat je je kilometeraantal wekelijks met niet meer dan 10 à 15% verhoogt. Voor beginners is het geen slecht idee om nog wat rustiger op te bouwen. Panikeer ook niet als je op training de volledige afstand niet aan één stuk kan lopen. Neem gerust een wandelpauze als je die nodig hebt. Bekijk het zo: het eerste doel is om de afstand te overbruggen, het tweede is om die volledig te lopen. Misschien vraag je je nog af: hoelang moet ik tijdens mijn allereerste training lopen? De Start 2 Run-app is daarvoor de aangewezen gids. Die app wil je pezen en gewrichten door een stapsgewijze opbouw aan loopinspanningen doen wennen.

Hoe word je sneller, hoe voorkom je blessures, en waarop moet je je focussen tijdens wedstrijden? Je leest het allemaal in ons januarinummer (nu in de winkel). Je kan het artikel hier ook digitaal raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?