Hoe ziet de ideale opwarming eruit?

Waarom mag je een opwarming nooit overslaan? Hoelang moet ze duren? En hoe verloopt de ideale opwarming? Een loopcoach geeft de antwoorden.

Robin Decottignies is coach bij Energy Lab en is zelf ook een fervent loper. In ons januarinummer vertelt hij onder meer hoelang een goede opwarming duurt:Tien tot vijftien minuten volstaan. Als je statische en dynamische rekoefeningen integreert in je opwarming, loopt ze op tot maximaal dertig minuten. Veel lopers gaan in de fout door te lang op te warmen, waardoor hun spieren al vermoeid zijn nog voor de training of wedstrijd start. De intensiteit van de opwarming hangt af van de afstand en de snelheid die je wilt lopen. Voor een snelle vijf kilometer heb je meer baat bij een intensieve opwarming dan voor een marathon, waar je in feite de eerste kilometers gebruikt als extra opwarming. Tenzij je natuurlijk een koppositie – en dus een snelle start – ambieert.”

In het januarinummer legt Robin ook nog uit waarom je de opwarming zeker niet mag overslaan, hoe die opwarming idealiter verloopt en wanneer je je opwarming moet plannen als je meedoet aan een wedstrijd. Het januarinummer ligt nu in de winkel, maar je kan het artikel hier ook digitaal raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?