Hoe werkt een goede ademhaling?

Tijdens het lopen is een goede ademhaling belangrijk. Een expert op dat vlak legt niet alleen uit waarom dat zo is, maar ook hoe je het doet.

Onze collega’s van Losse Veter gingen langs bij ademhalingsexperte Stans van der Poel (die je misschien nog kent van het boek over minimale marathontraining).

Goed ademhalen, wat is dat?
STANS VAN DER POEL: “Een goede ademhaling heeft in rust een frequentie van 8 tot 12 keer per minuut. Hierbij zijn drie componenten van belang: de frequentie waarmee in- en uitgeademd wordt, de grootte van de ademteug én het adempatroon. De frequentie is het aantal keren dat je in- en uitademt. In en uit geldt hierbij als één teug. Bij een frequentie van acht keer per minuut met een teug van één liter kom je op een totaal van acht liter lucht die wordt uitgeademd. Dit is evenveel als ingeademde. De norm ligt tussen acht en twaalf liter, afhankelijk van de lengte en gewicht van de persoon. De ademteug is de hoeveelheid lucht die in- en uitgeademd wordt. De teug wordt uitgedrukt in liters lucht. In rust ligt de teug tussen een halve en een hele liter.

Het adempatroon is belangrijk voor het welbevinden van de mens. Vaak wordt gedacht dat de zuurstof die je inademt meteen naar je bloed gaat, maar dat gebeurt voornamelijk tijdens de uitademing. Daarom is deze zo van belang. Je moet in rust de gaswisseling de tijd geven. Of anders gezegd, zolang je de uitademing nog even stil kunt zetten voor je weer inademt, ben je nog niet verzuurd. Op het moment dat je wacht, vindt de beste gaswisseling plaats. Daar komt het lichaam van in balans. Omdat er op dat moment dezelfde concentratie koolzuur en zuurstof in je longblaasjes zit als in het bloed. Die rust, die balans, voel je over je heen komen. Neem een voorbeeld, je staat in de file en iemand komt met een vaart aanrijden en zet zijn auto zo tussen jou en je voorganger. Daar word je boos van. Dat doet iets met je. Als je even wacht voor je weer inademt wordt je lichaam uit de vechtstand getrokken. Die kalmte voel je.”

Het volledige artikel – waar Van der Poel extra inzichten en tips geeft over een goede ademhaling – vind je hier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?