Hoe werken de nieuwe gps-horloges?

Met de geavanceerde navigatiefuncties doet de nieuwste generatie gps-horloges meer dan enkel je gelopen parcours weergeven.
Gps-horloges met ingebouwde kaarten
De gps-horloges ontvangen signalen die je locatie en tempo nauwkeurig bepalen. Hiernaast kan je ook zelf kaarten en bepaalde looproutes uploaden naar je horloge. GPX is het meest gekende formaat van locatiedata. Dat bestandsformaat bevat data om routes en trajecten te creëren waar jij of anderen reeds geweest zijn. Wanneer je die data in je horloge importeert, worden de trajecten opgeslagen en kan je stapsgewijze richtingsaanwijzingen krijgen.
Waar kan ik routes en trajecten vinden?
Competitor.com verwijst hiervoor naar Strava, het platform waarop miljoenen looproutes te vinden zijn. Die routes kan je zoeken op locatie of naam, dus bijvoorbeeld door de naam van een atleet of de naam van een bepaalde race in te typen. Hiernaast beschikt Strava over heatmaps die de populairste routes op locatie tonen. Ook Suunto’s Movescount – dat net zoals Strava een online sportcommunity is – heeft kaarten van de hele wereld met verschillende trajecten samengebracht die makkelijk te downloaden zijn.
Een kaart om je pols
gps-horloges, zoals de nieuwe Garmin Fenix 5X en de Casio Pro Trek WSD-F20 hebben geen telefoonsignaal nodig om kaarten weer te geven. De kaarten zijn gelijkaardig aan de kaarten die op je gsm staan, maar dan kleiner. Naast richtingsaanwijzingen, geven de horloges ook de afstand tot de volgende afslag, trillingswaarschuwingen wanneer je moet draaien, de geschatte tijd van aankomst en je afstand tot aankomst weer. De smartwatch geeft je ook routesuggesties van eender welke afstand. Overige loopgegevens (zoals je tijd en hartslag) kan je nog steeds zien op andere schermen.
De nieuwe techologie van smartwatches helpt je om looppaden overal in de wereld te ontdekken – ideaal voor op vakantie dus.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?