Veel van je doelen kan je niet bereiken zonder pijn. Daarom is het volgens The Osborne Running Analysis Lab belangrijk om pijn tijdens een wedstrijd te accepteren en ermee om te gaan. Vaak is de angst om pijn al een onbewuste spelbreker in het leveren van goede prestaties. Het zit dan ook in onze menselijke natuur om pijn te vermijden. Toch is het als loper belangijk om te weten hoe je een loper van hetzelfde niveau of talent als jij voorblijft. Het enige antwoord daarop: door de pijn net iets langer te verdragen dan je medeloper.
Hoe onstaat pijn?
Pijn tijdens het lopen onstaat doordat er niet voldoende zuurstof voorzien wordt om energie mee te produceren. Hoe sneller je loopt, hoe meer energie je nodig hebt en dus hoe meer zuurstof. Als je lichaam de vraag naar zuustof niet aankan, schakelt het lichaam van aerobische naar anaerobische energieproductie over. Hierdoor komt er melkzuur vrij, dat ervoor zorgt dat je trager moet gaan lopen.
De typen pijn
De eerste pijn die je voelt, is spierzwakte. Dat gebeurt wanneer de conditie niet goed is om de prestatie te leveren. Aan die pijn kan je niets doen, buiten aanvaarden dat je gaat afzien en ervoor te zorgen dat je de volgende keer beter getraind of uitgeruster aan de start komt.
De typen pijn die hierna komen, zijn allemaal verbonden met elkaar. Het eerder vermelde melkzuur veroorzaakt vermoeidheid en verhoogt de kans op uitputting. Hoe meer het melkzuur zich opstapelt, hoe moeilijker de spieren blijven werken, waardoor je uiteindelijk begint te wankelen.
De ergste pijn is wanneer je in ademnood komt. De spieren worden gedwongen om te werken, terwijl het zuurstofgehalte afneemt. Wanneer je middenrif (diafragma) en de spieren tussen je borst niet voluit werken, omdat ze niet voldoende zuurstof krijgen, wordt de pijn ondraaglijk. Op dat moment zoekt je brein een uitvlucht om op te geven. Er zijn dan maar twee opties: trager lopen of de pijn verdragen. Niet opgeven op zulke momenten is wat de grootse prestaties van middelmatige of slechte prestaties onderscheidt. Het laatste type pijn is wanneer je geen energie meer hebt in combinatie met pijn aan de spieren. Gelukkig komt dat enkel voor in heel lange races.
Hoe ga je om met pijn?
De eerste manier om de pijn draaglijker te maken, is om je denkwijze te veranderen. Je bent wat je denkt. Als je op voorhand al bang bent om pijn te ervaren, ga je automatisch trager lopen om die pijn te vermijden of uit te stellen. Toch is het zo dat hoe langer je je tempo probeert aan te houden, terwijl je pijn ervaart, hoe beter je pijn in toekomstige wedstrijden tolereert. Probeer natuurlijk niet het onmogelijke te doen. Beredeneerde temporisico’s zijn een onderdeel van de wedstrijd. Soms draaien die risico’s goed uit, soms ook niet.
De tweede manier om met pijn tijdens wedstrijden om te gaan is om de pijn op training te ‘simuleren’. Dat betekent dat je je op training ook zal moeten pushen om diezelfde wedstrijdpijn te ervaren. Maar stop vooral om je zorgen te maken over de pijn die je zal hebben. Omarm hem. Dat is wat het karakter van een doorzetter vormt en alle lopers verbindt.