Hoe voorkom je bloedende tepels tijdens het lopen?

Bloedende tepels zijn voor mannelijke lopers een van de irritantste kwalen. Running.be geeft tips hoe je de zogenaamde 'loperstepel' voorkomt en indien nodig behandelt.

De ‘loperstepel’ is een gevolg van schurende kleding tijdens fysieke inspanningen. Omdat het weefsel van de tepel heel gevoelig is, irriteert de huid gemakkelijk en kan die zelfs beginnen te bloeden. Vocht (regen, zweet, …) werkt dit in de hand. Hoewel vooral mensen met een gevoelige huid vatbaar zijn voor deze kwaal, kan iedere loper ermee te maken krijgen. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen.

Kleding

Allereerst is het belangrijk om geschikte loopkleren te dragen. Vermijd katoenen shirts en kies liever voor een goed aansluitend model. Losse kleding beweegt meer en wrijft dus harder tegen de huid. Ook genieten synthetische stoffen de voorkeur, omdat die langer droog blijven. Ze drijven vocht af en doen het verdampen: ideaal als je snel zweet. In de winter draag je het best een thermoshirt met vochtafdrijvende kenmerken. Niet alleen zweet verhoogt het risico op een loperstepel. Ook regen is vaak de oorzaak. Bij regenweer draag je daarom beter een waterdicht jasje om je lichaam zo min mogelijk aan vocht bloot te stellen.

Het volledige artikel lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.