Grote kans dat je deze zomerperiode op reis gaat en je je loopschoenen (uiteraard) in je koffer steekt. Lopen op reis is dan ook een aanrader, maar komt ook met specifieke uitdaingen. Voor het zomernummer van RunningBE magazine gingen we daarom te rade bij twee experts die door hun werk meer in het buitenland vertoeven dan in eigen land en daar regelmatig de loopschoenen aantrekken. Zij delen tien onmisbare tips om je loopje op je vakantiebestemming aangenaam te laten ‘ver-lopen’. Hier lichten we er alvast eentje uit.
Advies van:
*Kristof Declerck (39 jaar)
Buitenlandervaring: werkt mee aan grote grondwerken en zit 280 dagen per jaar op hotel, meestal in Duitsland, Nederland of Polen. Elk vrij moment daar gebruikt hij om te sporten. Liefst loopt hij monsterafstanden offroad.
(foto links)
*Tim De Groote (31 jaar)
Buitenlandervaring: verblijft als lid van de cabin crew van Tui België vaak in Spanje, Mexico, de Dominicaanse Republiek en andere zonnige bestemmingen. Hij bereidt zich voor op zijn zesde marathon. (foto rechts)
Hoe vind ik toffe looproutes in een onbekende omgeving?
Kristof: “Ik pik meestal bestaande looproutes via de betalende versies van Komoot en Strava en kijk of er in de buurt van mijn hotel routes passeren. Op Komoot staan er vaak foto’s bij. Let er wel op dat dat recente foto’s zijn. Zijn ze ouder dan een jaar, dan kan je weleens belanden op een weg die niet meer toegankelijk of zelfs verdwenen is. Omdat ik liefst onverhard loop, kies ik als type route op Komoot vaak voor ‘wandelen’ of ‘trailrun’. Als je ‘hardlopen’ selecteert, kom je meer op verharde routes uit. Je kan ook de moeilijkheidsgraad via de app kiezen: makkelijk, matig of hard. Via Strava zoek ik specifiek naar segmenten die bergop gaan, omdat ik die het liefste doe. Zo train ik automatisch ook wat meer interval. En ik kijk naar internationale wedstrijdkalenders om te zien of er toevallig geen lokaal event georganiseerd wordt. Een extra tip voor traillopers: bij trailroutes is het soms lastig om steeds op je sporthorloge te moeten kijken met al dat draaien en keren. Daarom kies ik ervoor om mijn fietscomputer, die een groter scherm heeft, mee te nemen in mijn hand en daarop de route af te lezen. Dat is duidelijker en handiger als je op oneffen terrein loopt.”
Tim: “In tegenstelling tot Kristof loop ik het liefst op verharde wegen. Meestal begint het bij mij met ter plaatse Google Maps te openen, zeker in een stad. Dan bekijk ik of er een lokaal park is dat vlot bereikbaar is met een huurauto of de metro. Ligt je vakantiebestemming aan het water, dan ligt er meestal een paadje langs de kustlijn. Via Strava durf ik ook weleens een looproute van iemand anders te pikken. Dat levert je niet alleen qua afstand maar ook qua hoogtemeters interessante informatie op. Ben je bang om in een stad verloren te lopen? Loop dan op en af langs dezelfde route. Eén rechte lijn van bijvoorbeeld 8 km, keer om en keer langs dezelfde weg terug, zo heb je in totaal 16 km en kom je vanzelf terug bij je hotel uit. Of loop een kortere lus en loop die een paar keer. Vergeet de meest simpele tip niet: vraag het aan de locals: ‘Ken jij een goeie looproute?’, dat werkt vaak nog het beste.”
Meer tips over slim lopen op reis? Het volledige artikel lees je in het nieuwste RunningBE magazine. Verkrijgbaar in de winkel, in de webshop of lees het artikel digitaal via Blendle.