Hoe super is superfood?

We hechten meer dan ooit belang aan onze gezondheid. Voedingsmiddelen die aan een gezonde levensstijl gelinkt worden, liggen dan ook goed in de markt. Niet toevallig is superfood daarom de nieuwe trend. Maar zijn açaibessen, acerolakersen en hennepzaad wel zo super als de naam doet vermoeden?

Superfood is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die extra gezonde eigenschappen bevatten, zoals hoge concentraties aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en/of aminozuren. Het zijn daarom niet allemaal nieuwe producten, ook bestaande voedingsmiddelen kunnen superfood zijn. Officieel mag die term trouwens eigenlijk niet gebruikt worden, omdat volgens de Europese Unie wondervoeding niet bestaat.

Superfood wordt geassocieerd met allerlei gezondheidsbevorderende kwaliteiten, zoals de preventie van hart- en vaatziekten, bescherming tegen kanker, verjonging van de huid, enzovoort. Aan welke eisen moet het voedingsmiddel dan voldoen om als superfood bestempeld te mogen worden?

Dit zijn alvast enkele kenmerken:

  • Rijke voedingswaarde: weinig verzadigd vet, veel vitaminen en mineralen.
  • Versterking van het immuunsysteem: de voedingsstoffen verhogen je weerstand en beschermen je tegen ziekte, met daarbij extra aandacht voor kanker.
  • Energie en metabolisme: sommige voedingsmiddelen zouden je extra energie geven en zelfs je metabolisme (vetverbranding) een boost geven.
  • Mooie huid: antioxidanten zouden je huid jong kunnen houden.

Van tomaten en donkere chocolade…

Wat te denken over superfood? Om te beginnen moeten we het niet te ver gaan zoeken! Heel wat dagdagelijkse groente- en fruitsoorten komen in aanmerking om onder de naam superfood gecatalogiseerd te worden. Zo kunnen rode druiven, bessen, knoflook, tomaten, broccoli, vette vis, noten, olijfolie en donkere chocolade moeiteloos aantonen dat ze als superfood in aanmerking komen.

Groenten en fruit worden vooral geprezen om hun hoge concentratie aan antioxidanten, die ons beschermen door vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen ontregelen celdeling, doen de cellen sneller verouderen, verzoorzaken aderverkalking, enzovoort. Ze ontstaan onder andere als gevolg van luchtvervuiling, alcoholconsumptie, stress, medicatie en bepaalde voedingsmiddelen. Oordeelkundige consumptie van fruit beschermt tegen dit proces. Zorg ervoor dat de variëteit van de ingenomen antioxidanten voldoende breed is. Dit kan je doen door de kleur van de geconsumeerde groente- en fruitsoorten zo gevarieerd mogelijk te houden.

… tot gojibessen en chiazaad

Er zijn ook de minder bekende voedingsmiddelen die de laatste tijd meer en meer in magazines en winkelrekken verschijnen. Een greep uit het aanbod: gojibessen, açaibessen, acerolakersen, chiazaad, tarwegras en hennepzaad. Ze worden veelal geproduceerd in Azië en Zuid-Amerika. Is superfood dé oplossing voor een gezonde voeding? Voldoende variëren en maat houden geldt voor voeding in het algemeen, dus ook voor superfood. Deze producten kunnen zeker een bijdrage leveren aan een optimale gezondheid, maar met superfood alleen kom je er uiteraard niet. Bovendien roept deze trend ethische vragen op. Welke afstand leggen gojibessen, chiazaad en acerolakersen af voordat ze geconsumeerd kunnen worden in onze westerse wereld? En wat met de bevolkingsgroepen die het superfood produceren en bij wie ze geïntegreerd zijn in het dagelijkse voedingspatroon? Hebben zij ze niet meer nodig dan wij?

Lees het volledige artikel, met daarbij de bespreking van enkele soorten superfood, in het septembernummer van running.be magazine.

running.be magazine
Koen Wauters over lopen als verslaving, dwars door Hasselt met Hanne Troonbeeckx en Virginie Claes, zeven looptruitjes voor de herfst, tips voor een veilige looptraining in het verkeer, jullie mooiste vakantieselfies, een twaalfwekenschema van Paul Van Den Bosch voor de Brussels 10K Gaston Roelants, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, alles wat je altijd al wilde weten over compressiekledij, Elodie Ouedraogo over designer sneakers, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 4 september in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?