Hoe sporten bijdraagt aan een sterke mentale gezondheid

Een eerste haalbaarheidsstudie van een grootschalig onderzoeksproject brengt al meteen de positieve effecten van sporten op de geest in beeld.
Nu de wereld door corona ook geconfronteerd wordt met een mentale pandemie, treedt het belang van ons mentaal welbevinden steeds meer op de voorgrond. Er wordt dan ook uitgebreid onderzoek gedaan naar manieren hoe we onze geest positief kunnen beïnvloeden … En laat sport nu net één van die doeltreffende manieren zijn. 
Ook sportmerk ASICS komt dit jaar met een grootschalig onderzoek, waarbij de impact van sport op de geest wetenschappelijk in kaart wordt gebracht. Bij het onderzoek van de Japanse producent wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde biometrische technologieën om de ware impact van sport op het mentaal welbevinden van duizenden mensen over de hele wereld vast te leggen. 
Vooruitlopend op de volledige uitrol van het onderzoeksproject, werd er al een eerste haalbaarheidsstudie uitgevoerd met een groep topsporters – waaronder de Britse olympische hardloper en Europees triatlon kampioen Beth Potter – en alledaagse, recreatieve sporters
Groter effect bij recreanten 
De eerste onderzoeksresultaten tonen al meteen de emotionele en cognitieve impact van sport op het mentaal welzijn. Zo blijkt dat alledaagse sporters al na een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging een algehele emotionele opleving ervaren, waaronder een verbetering tot 29% van hun vermogen om met stress om te gaan en een toename tot 18% van hun ontspanningsniveau. Ze rapporteerden daarnaast een significante daling van negatieve emoties, zoals frustratie (tot 135%), waren tot 28% minder geneigd om overhaaste beslissingen te nemen of negatief te reageren op uitdagingen en problemen.
Ook werden de hersenpaden die samenhangen met cognitieve prestaties bij sporters onderzocht. De resultaten tonen een toename van de verwerkingssnelheid van de hersenen met 26%, een verbetering van het geheugen met 21% en een vermindering van cognitieve stress, zoals angst, met maar liefst 58%. Interessant is dat zowel de emotionele als de cognitieve opleving groter was onder de alledaagse sporters dan onder de topsporters. 
ASICS wil met de bevindingen van het onderzoeksproject toekomstige innovaties ontwikkelen die de mentale voordelen van sport en lichaamsbeweging voor sporters van alle niveaus bereikbaar maken. Leuk weetje: dat net ASICS met dit onderzoek komt, mag ook niet verbazen. ASICS is een acroniem van de Latijnse uitdrukking ‘Anima Sana in Corpore Sana’ (een gezonde geest in een gezond lichaam). Vandaag is deze filosofie misschien wel relevanter dan ooit …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?