Hoe overbrug je als voetballer het tussenseizoen?

De Jupiler Pro League-ploegen hebben de trainingen ondertussen hervat, maar in de lagere klassen kunnen de spelers nog even rusten. Wat doen voetballers het best tijdens hun zomervakantie? Wij vroegen het aan Paul Van Den Bosch, Glen De Boeck en Stijn Matthys.

Paul Van Den Bosch test via Energy Lab bij het begin van het seizoen de spelers van Anderlecht en KV Mechelen. “Op dat moment geven we ook advies aan de trainersstaf over welke spelers nog onvoldoende conditiebasis hebben en welke spelers ze dus het best nog niet meteen bij de oefenmatchen inzetten”, zegt hij. “Het idee dat voetballers te weinig trainen en niet in conditie zijn, is fout. Je mag ze uiteraard niet vergelijken met triatleten en lopers, maar over het algemeen zijn ze conditioneel goed in orde.”

De trainer van onder andere Sven Nys heeft ook voor de voetballers in de lagere afdelingen advies. Want hij ziet soms dingen die beter kunnen. “Bij veel voetbalclubs op lagere niveaus bestaat het idee dat een week aan de basis werken volstaat. Nadien volgen dikwijls al oefenmatchen met hoge intensiteit. Om die matchen voor te bereiden trainen ze ook al scherper. Een noodkreet die we dikwijls horen bij voetbaltrainers is dat ze eind augustus al met veel geblesseerden zitten. En dat heeft te maken met het feit dat de basis te beperkt is en dat ze te snel te intensief trainen. Wetenschappelijk is het al vaak bewezen dat trainen met hoge melkzuurwaarden een sterk verhoogd risico geeft op blessures.”

En dus is het zaak om in het tussenseizoen een goede basis te leggen. “Uiteraard is het belangrijk om eerst even te rusten. Dat is ook nuttig om traumata te laten genezen zodat het lichaam zich kan herstellen van blessures. Na één week volgt de volgende stap, relatieve rust”, zegt Van Den Bosch. “Gedurende twee à drie weken staat fietsen, tennissen, zwemmen en joggen op het programma. Kortom: actief bezig zijn om de conditie niet te laten afbrokkelen. Verder let je er maar beter op dat er geen te grote gewichtstoename is, ook dat is een vorm van trainen.”

Lees het volledige artikel, met ook nog ex-speler/trainer Glen De Boeck, en physical coach van landskampioen AA Gent Stijn Matthys aan het woord, in de extra dikke zomerspecial van running.be magazine, nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?