Hoe komt het dat je toch opnieuw een marathon wil lopen – ondanks het afzien?

Onderzoek toont aan dat lopers vergeten hoeveel ‘pijn’ hun marathon deed, waardoor ze beslissen om er toch nog eens eentje (of meerdere) te lopen.

Weet jij nog hoe het voelde toen je je eerste marathon liep? Voor heel wat lopers is een marathon toch flink afzien en waren die laatste kilometers niet bepaald comfortabel te noemen. Wanneer we een pijnlijke gebeurtenis doormaken, gaan we die situatie volgende keer vermijden. Hoe komt het dat dat niet per se het geval is met de marathon? Volgens nieuw onderzoek zouden lopers zich de pijn na verloop van tijd anders herinneren, waardoor ze zich toch weer inschrijven voor een volgende marathon.

De pijn van de marathon

“Dit doe ik nooit meer …”. Een uitspraak die je veel lopers na hun marathonprestatie hoort zeggen. En dan hoor je enkele maanden later dat ze zich toch weer voor een nieuwe marathon hebben ingeschreven. Hoe zit dat juist? Recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Pain Research, schept duidelijkheid over pijn en ons geheugen. Voor de studie werden marathonlopers gevraagd om hun pijn weer te geven op een schaal van 0 tot 10, zowel net na hun finish als zes maanden later. Daarnaast moesten ze een schema invullen dat peilde naar hun positieve en negatieve gevoelens om hun emotionele toestand na de marathon te onderzoeken.

Wat bleek? Zes maanden later gaven de marathonlopers hun pijn een veel lagere score dan wanneer ze net hun marathon gefinisht hadden. Ze hadden na een halfjaar ook een positiever gevoel over hun marathon dan initieel aan de finishlijn. Beide bevindingen tonen aan dat marathonlopers zich hun ervaring anders herinneren.

Deze resultaten ondersteunen de theorie dat een positieve context van een pijnlijke situatie (net zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij een bevalling) een cruciale factor is om de pijn in iemands geheugen te onderschatten. Een mogelijke verklaring zou zijn dat bij een marathon lopen – net als bij een bevalling – de concentratie van bèta-endorfines en oxytocine verhoogt, wat je geheugen kan beïnvloeden en de negatieve aspecten van een gebeurtenis kan wijzigen.

Marathondebutant vs ervaren marathonloper

Ook interessant: de onderzoekers stelden vast dat lopers die de eerste keer een marathon liepen zich de pijn intenser herinnerden dan zij die al meerdere marathons op hun palmares hadden staan. Ervaren lopers zouden de ervaring van een marathon lopen beter kunnen voorspellen en controleren dan marathondebutanten, wat een positief effect heeft op hun gemoedstoestand tijdens het lopen en de pijn in hun geheugen nog meer kan wijzigen.

Conclusie

Er zijn twee belangrijke conclusies die je uit het onderzoek kan trekken:

  1. Je zal vergeten hoeveel pijn de marathon deed, waardoor je je kan inschrijven voor een (of meerdere) marathons in de toekomst.
  2. Als je meer marathons loopt, geraak je gewend aan de pijn en besef je dat je deze kan verdragen. Dat maakt de hele marathonervaring nog beter, waardoor je sneller geneigd bent om er nog eentje te lopen.

Dus als je nog eens een marathon wil lopen, zal je waarschijnlijk de (meeste) pijn van je eerste marathon moeten vergeten. Gelukkig zal je brein je daar een handje bij helpen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?