Bij het UZ Gent zien ze een kwart meer spoedopnames die verband houden met allergieën in vergelijking met tien jaar geleden. Dat meldt De Morgen. Ook bij andere ziekenhuizen is die stijgende trend te zien, aldus de krant. Al zijn er geen Vlaamse of nationale cijfers. Die worden nergens bijgehouden.
“De toename komt vooral door voedselallergieën”, zegt longarts en directeur van het Centrum voor Ontstekingsziekten (VIB) Bart Lambrecht in De Morgen. “Volgens huidtesten heeft vandaag één op de twee kinderen op de lagere school een allergie, een sterke stijging tegenover 20 jaar geleden.”
In De Ochtend op Radio 1 voegde Lambrecht eraan toe dat er op 20 jaar tijd sprake is van bijna een verdubbeling van het aantal gevallen van voedselallergie. Maar wat is de verklaring hiervoor?
Volgens Lambrecht zijn er de jongste tijd nieuwe inzichten ontwikkeld. “Vroeger dachten we altijd – wat eigenlijk logisch leek – dat een voedselallergie onstaat via inname van voedsel. Maar dat blijkt eigenlijk niet zo te zijn. Je kan bijvoorbeeld een allergie voor pindanootjes ontwikkelen via contact met de huid. Een baby raakt allergisch aan pindanootjes via huidcontact met de ouders wanneer die nog restjes van pindanoten aan de handen hebben kleven.”
De toename van voedselallergieën heeft mogelijk ook te maken met de toename van het gebruik van detergenten. “De kledij wordt veel vaker gewassen dan vroeger, baby’s worden heel vaak gewassen met allerlei zepen en dat verstoort eigenlijk de barrière van de huid, waardoor de pindanoot makkelijker binnenkomt”, aldus Lambrecht.
Verbeterde hygiëne is om allerlei redenen uiteraard een goeie zaak, maar de keerzijde is dat ons afweersysteem niet meer weet waarop het moet reageren. “Het overreageert op stoffen die minder schadelijk zijn. Het eerste waar het zich dan tegen richt zijn allergenen: boompollen, grapollen, huisstofmijt, … Die zijn intrensiek weinig gevaarlijk, maar het afweersysteem is het spoor kwijt en gaat ze als gevaarlijk beschouwen. Door te proper te zijn, krijgen we dus een toename van allergieën.”
Gevarieerde voeding helpt
Daarnaast speelt ook (over)bezorgdheid een rol. Het voedingspatroon bij baby’s is te monotoon. “Hoe meer je je best doet om voedselallergie te vermijden, hoe slechter het eigenlijk wordt voor het kind”, aldus Lambrecht. “Het nieuwe advies is om zo snel mogelijk gevarieerde voeding te introduceren, liefst voor de leeftijd van zes maanden. Ook pinda’s, uiteraard niet in nootvorm, maar wel in extractvorm. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Israël en daar zien we nauwelijks notenallergie bij kinderen. Vroeg introduceren werkt dus preventief.”