Hoe kies je de juiste energiereep of -gel?

Gels en repen hebben elk hun typische smaak, textuur, kleur,... Maar welke bar of gel moet je nu kiezen? En ook belangrijk: wanneer moet je ze oppeuzelen? Onze voedingsdeskundige geeft enkele tips.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er bestaat helaas geen reep of gel waardoor je ineens veel sneller fietst of loopt. Maar die voedingsmiddelen kunnen je prestatie wel verbeteren, als je ze tijdens de inspanning gebruikt. Hoe langer en hoe intenser je sport, hoe meer energie je verbruikt, hoe meer koolhydraten je verbrandt.

Wanneer is het tijd voor een gel of een reep?

Ons lichaam heeft een glycogeenvoorraad die we kunnen gebruiken voor inspanningen tot 90 minuten met een lage tot matige intensiteit. Als de inspanning langer duurt, moet je die voorraad tijdens je prestatie aanvullen. Net zoals je vocht- en zoutreserves. Uit het enorme aanbod energierepen en -gels het juiste voedingsmiddel kiezen, is niet altijd even gemakkelijk. Het belangrijkste criterium ligt nochtans voor de hand: de gel of reep moet lekker zijn. Enkele tips om de keuze te vergemakkelijken: kies een gel of reep die je gemakkelijk kunt openen, neem een product dat zonder moeite verteert, niet te veel plakt en niet te duur is. Alleen door verschillende producten van diverse merken te testen, weet je op den duur welke het best bij jou past.

Gel of reep?

Een energiereep gebruik je meestal tijdens het eerste deel van de inspanning, omdat je lichaam zo’n voedingsmiddel op dat moment nog goed kan verwerken. Hoe langer de inspanning duurt, hoe lastiger het wordt om voldoende energie voor de vertering over te houden. Vanaf dat moment schakel je het best over op gels. Sommige lopers vermijden repen, omdat ze moeilijk eten tijdens een sportprestatie. Gels zijn ook uitstekend geschikt in het tweede deel van je inspanning, omdat je lichaam dan meer behoefte heeft aan snelle energie. Je hebt isotone en meer traditionele gels, waarbij de isotone varianten minder krachtig zijn. Maar je neemt ze op zonder water erbij te moeten drinken en dat is natuurlijk een voordeel. Een energiereep of gel is dus altijd persoonlijk, maar probeer wel rekening te houden met de voedingswaarden van de reep of gel (zie kader). Zo kan je veel maag- en darmproblemen voorkomen en krijg je voldoende energie om de kwaliteit van de training te bewaren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?