Hoe kan je jezelf trainen op de warmte? Koen Naert en Paul Van Den Bosch delen hun tips

Als de voorspellingen kloppen, maken we in België in de toekomst meer en meer hittegolven mee. Krijg je al op voorhand krampen en voel je het duizelen in je hoofd? Lopen op een warme zomerdag hoeft niet te betekenen dat je onder je niveau presteert.

In het julinummer van RunningBE-magazine geven coach Paul Van Den Bosch, atleet Koen Naert en deelnemer aan de Marathon des Sables Bert Vanmarcke tips om je lichaam te laten wennen aan warme omstandigheden. Meer zelfs: recente studies tonen aan dat hittetrainingen je prestaties zelfs kunnen verbeteren.

Herinner je je de verschroeiend hete olympische marathon in Tokio van 2021? Bashir Abdi haalde een bronzen medaille. Koen Naert werd tiende. “Het was ongetwijfeld de lastigste wedstrijd ooit. Heel heet met een hoge luchtvochtigheid”, blikt Naert terug. “Ik was zes kilo vocht kwijt. Ik woog na de wedstrijd nog 57 kg voor 1m82.”

Om zich optimaal voor te bereiden begon Naert twee maanden voor Tokio al met hittetrainingen, zoals hij altijd doet voor een belangrijke wedstrijd in de zomer. “Ik zat op hoogtestage. Om te wennen aan de warmte probeerde ik in dezelfde omstandigheden als de wedstrijd te trainen. Je gaat dus net niet de koelste trainingsuren ‘s ochtends of ‘s avonds laat opzoeken. Ik ging expres op de warmste uren van de dag lopen. Toen ik terugkwam van hoogtestage was het in België niet heel warm. Ik mocht de hittekamer van de Universiteit Gent gebruiken. Daar konden we ook de hoge vochtigheid van Tokio simuleren. Het zijn niet de leukste trainingen, maar ze zijn wel belangrijk om tijdens de wedstrijd zelf minder af te zien.”

Topsportcoach Paul Van Den Bosch raadt hittetrainingen sterk aan, ook al kunnen sommige mensen van nature beter tegen de hitte dan anderen. “Dat heeft met huidtype, gewicht en de samenstelling van je zweet te maken. Sommigen hebben weinig of geen acclimatisatie nodig, sommigen net erg veel. Anderen hebben ondanks acclimatisatie nog problemen. Sven Nys hebben we zorgvuldig voorbereid op de Olympische Spelen van 2008. Toch kreeg hij tijdens de mountainbikewedstrijd hittekrampen die hem wellicht een plaats in de top vijf hebben gekost.”

(…)

Wil je weten hoe je je lichaam best kan laten acclimatiseren, welke methodes Koen Naert toepaste voor zijn olympische marathon en hoe lezer Bert vermarcke zijn Marathon des Sables tot een goed einde bracht? Je leest het in het julinummer van RunningBE magazine. Verkrijgbaar in de winkel, digitaal via Blendle of online via de webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.