Hoe kan je als loper je longinhoud vergroten?

Met enkele tips kan je je longinhoud een tikkeltje verbeteren. Zo wordt het lopen leuker en je neemt er automatisch ook een betere loophouding door aan.

Hoe lang en hoe snel jij kan lopen, is onder andere afhankelijk van je longinhoud. Je mag nog over de allersterkste beenspieren beschikken, zonder een uitstekende conditie is het plaatje niet compleet. De grootte van je longen en je longinhoud zijn grotendeels genetisch bepaald. Zo hebben mannen doorgaans grotere longen dan vrouwen. Toch kan je met een aantal tips nog een tikkeltje meer uit je longen halen, waardoor je beter (langer en sneller) kan lopen.

Hou je hoofd recht
Als je met gebogen hoofd loopt, verklein je de ruimte voor je longen. Hou je hoofd mooi recht, met je kin vooruit. Neem een open blik aan, gericht op de horizon in plaats van naar de grond.

Hou je armen naast je
Veel lopers hebben de neiging om tijdens het lopen hun armen schuin naar voor te bewegen. Hierdoor krijg je echter minder lucht binnen. Het is beter om je armen recht vooruit te bewegen, in een hoek van 90 graden en met je vingers los gestrekt. Probeer dus geen vuist te maken met je handen.

Schouders naar achter
Als je met je schouders mooi naar achter loopt, loop je een pak rechter en zo gaan je longen automatisch iets meer open staan. Gevolg: je krijgt meer lucht.

Met deze 3 tips kan je je longcapaciteit een beetje verbeteren. Verwacht hier echter geen wonderen van, dit is hooguit 5 tot 10 procent. Maar iets is altijd beter dan niets natuurlijk! Buiten het feit dat je longinhoud ermee kan vergroten, zorgen de tips voor een betere loophouding. En dat maakt het lopen een pak comfortabeler en leuker! Probeer er dus sowieso op te letten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?