Hoe het niet moet: marathon in 10 weken (en 3u30′)

Een beginner die de marathon na 10 weken training uitloopt in 3u30', kan dat? Schijnbaar wel. Is het verstandig? Zeer zeker niet. We leggen graag uit waarom.

Misschien zag je de YouTube-video van Michelle Khare (zie hierboven) de voorbije dagen al voorbijkomen. De vrouw laat in een filmpje zien hoe ze zich in tien weken tijd klaarstoomt voor een marathon en die uiteindelijk ook afwerkt in 3u30′. Op zich al straf, maar daar komt nog eens bij dat Michelle beweert dat ze voordien nog nooit verder dan 5 kilometer gelopen had. Een voorbeeld voor velen, al moeten we er toch enkele kanttekeningen bij maken.

1. Het verhaaltje klopt niet helemaal

Wie de YouTube-video bekijkt, krijgt de indruk dat Michelle Khare op 10 weken tijd evolueerde van een couch potato naar een uitstekende loopster. Maar een beetje opzoekwerk leert dat de dame in kwestie een meer dan gedreven wielrenster is. Wielrennen en lopen zijn natuurlijk andere sporten, maar dat ze absoluut geen basis had, is de waarheid nogal veel geweld aandoen.

2. Opbouw is totaal onverantwoord

Michelle vertelt in het YouTube-filmpje dat ze in haar eerste week meteen 60 kilometer afwerkte. Dat aantal dreef ze in de loop van de weken op tot 110 kilometer. Wie dat doet als Start 2 Runner, mag alvast een ticketje voor de lappenmand boeken, want je lichaam zal in een mum van tijd overbelast geraken. “Aangezien ze niet geblesseerd raakte, stel ik vast dat ze een hoge belastbaarheid heeft. Maar die opbouw is sowieso veel te snel en absoluut af te raden voor beginners”, aldus Thijs Dekiere, coach bij Energy Lab. Michelle trainde ook 6 dagen van de 7. Alleen op maandag was ze vrij. Ook dat is niet raadzaam. Je moet voldoende rust nemen om je lichaam te laten herstellen.

Zo moet het wel …

Thijs Dekiere: “Wie op een verantwoorde manier traint voor de marathon, laat zijn weekvolume steeds met maximum 10 procent stijgen. Per drie weken plan je een rustige week met minder volume in. Wie de marathon op een comfortabele manier wil uitlopen, moet drie maanden lang tussen de 40 tot 50 kilometer per week lopen. Vooraleer je met die specifieke voorbereiding start, moet je al in staat zijn om probleemloos 40 kilometer per week te verwerken.”

Bijkomend advies: lees zeker onze tips & tricks voor mensen die zich willen focussen op een marathon.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?