Hoe deel je best je wedstrijd in?

Niet alleen voor toppers, maar ook voor recreanten is het belangrijk om je wedstrijd goed in te delen. Het Belang van Limburg vroeg naar aanleiding van Dwars door Hasselt tips aan Krijn Van Koolwijk.

Krijn Van Koolwijk won HBvL Dwars door Hasselt, dit jaar op zondag 13 oktober, al twee keer en weet dus waarover hij het heeft als het gaat over het indelen van een wedstrijd. “Het beste advies is zoveel mogelijk je eigen wedstrijd lopen”, zegt Van Koolwijk in Het Belang van Limburg.

“In Hasselt deel ik mijn wedstrijd altijd in drie stukken in. Een snelle, maar niet geforceerde start zodat je eventueel seconden kunt winnen op je vooropgestelde tijd. Langs het kanaal, waar toch vaak tegenwind blaast, een beetje gas terugnemen en als je de mogelijkheid hebt je verschuilen achter een brede rug om energie te sparen. En die extra energie aanhalen om in de laatste kilometers opnieuw te versnellen.”

TE SNELLE/TRAGE START

Volgens Van Koolwijk is een te snelle start een van de addertjes onder het gras. “Zeker voor joggers die deelnemen aan een massaevenement. De vele toeschouwers juichen je luidkeels aan, je wilt snel je beste beentje voorzetten, je wordt meegezogen door de massa en dan na enkele kilometers realiseer je dat je over je toeren bent gegaan. Gas terugnemen en een beetje bekomen is de oplossing, maar dat is ontzettend moeilijk als je je beste pijlen hebt verschoten. De wedstrijd kan dan nog heel lang duren.”

Het kan ook gebeuren dat je te traag aan de wedstrijd begint. “Dat weet je natuurlijk pas als je aankomt. Als je in de laatste kilometers nog heel wat collega-lopers kunt inhalen en niet totaal uitgeput arriveert, betekent meestal dat je te fris aan de eindfase bent begonnen. Om die trage start te vermijden, zoek je best een groepje op dat past bij jouw mogelijkheden.”

WEDSTRIJDSIMULATIE

Voor een optimale wedstrijdindeling hanteert Van Koolwijk twee items. “Simuleer enkele weken op voorhand de wedstrijd. Loop in je eentje aan een stevig tempo en houd de gelopen tijd als richttijd aan. Wetende dat een loper in dergelijke massawedstrijden meestal boven zichzelf uitstijgt.”

Je kunt vooraf ook aan een kleinere jogging deelnemen zodat je kunt wennen aan het wedstrijdtempo. “Een andere methode is je klok instellen en klok elke kilometer af. Ben je traag weg, versnel een beetje. Ben je je schema te snel af, vertraag en spaar je beste krachten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?