Hieraan merk je dat je training effect heeft (zelfs zonder zichtbare lichaamsveranderingen)

Deze 6 signalen tonen dat je sportuurtjes lonen ... En nee, het heeft niets te maken met hoe je eruitziet of hoeveel je weegt.

De kans is groot dat je je trainingsinspanningen evalueert op basis van het getal op de weegschaal of het beeld in de spiegel. Toch is het niet altijd een goed idee om je ’trainingsarbeid’ te beoordelen enkel en alleen op uiterlijke lichaamsveranderingen. Het probleem is namelijk dat die vaak het langste duren voor ze merkbaar zijn. Doordat je niet meteen resultaat merkt, kan je de motivatie verliezen en je sportschoenen weer opbergen. Zonde!
Door vroegtijdig af te haken, mis je ook vele andere gezondheidsbevorderende effecten van lichaamsbeweging – die niets te maken hebben met hoe je eruitziet. Daarom: een lijstje met 6 signalen van je lichaam die erop wijzen dat je trainingsinspanningen wel degelijk effect hebben, ongeacht de uiterlijke lichaamsveranderingen die je al dan (nog) niet opmerkt.

1. Je hebt minder stress

Lichaamsbeweging is een van de beste methodes om je stressniveau te verminderen. Door te sporten verminder je cortisol- en adrenalinespiegels, waardoor je ook beter met stress kan omgaan. En minder stress kan ook je humeur, productiviteit en concentratie verbeteren.

2. Je slaapt beter

Val je sneller in slaap, word je ’s nachts minder vaak wakker en voel je je bij het opstaan beter uitgeslapen? Door regelmatig te sporten, verbeter je ook je slaapkwaliteit. Dat is onder meer te danken aan de bovengenoemde stressverlagende en humeurboostende effecten van lichaamsbeweging. Ook helpt lichaamsbeweging je biologische klok te reguleren, waardoor je uitgeruster wakker wordt en ’s avonds sneller slaap kan vatten.

3. Je kijkt uit naar je trainingen

Keek je er vroeger tegenop om je sportschoenen aan te trekken, maar voelt sporten steeds leuker? Het is een duidelijk signaal dat je inspanningen lonen. Het betekent dat je mentaal progressie hebt gemaakt en dat je een sport gevonden hebt die je graag doet ? en dat je die al lang genoeg hebt volgehouden om progressie te zien. Misschien ben je al sterker of sneller geworden en heb je het gevoel al iets bereikt te hebben.

4. Je hebt sterkere sociale relaties

Ook je sociale leven krijgt een boost, grotendeels ook te verklaren aan het feit dat sporten je humeur verbetert. Door de aanmaak van feelgoodstofjes, zoals serotonine en endorfines, word je vrolijker en heb je meer controle over je stress. En dat goed gevoel straal je al snel uit naar mensen rondom je. Bonus: sporten met anderen is overigens een goede manier om sociale interacties aan te gaan en andere mensen te leren kennen die dezelfde interesses en doelen delen.

5. Je voelt je sterker in het dagelijks leven

Je staat er misschien niet bij stil, maar je trainingen maken je dagelijkse fysieke activiteiten ook makkelijker. Zo geraak je die trap sneller op zonder buiten adem te geraken of til je je peuter makkelijker de lucht in. Dagelijkse activiteiten uitvoeren zonder meteen moe te zijn, is een van de vele grote voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.

6. Je algemene gezondheid gaat erop vooruit

Er zijn tal van gezondheidsvoordelen die sporten met zich meebrengt. Zo vermindert lichaamsbeweging het risico op cardiovasculaire ziektes, diabetes type 2 en bepaalde types kanker. Sporten verlaagt ook je bloeddruk en slechte cholesterol, helpt bloedsuikerspiegels reguleren, vertraagt het natuurlijke proces van botmassaverlies en vermindert het risico op heupbreuken en gewrichtsproblemen. Als je op controle gaat bij de dokter en je bloedsuikerspiegel, cholesterol of bloeddruk, … laat meten, kunnen de cijfers op het papier er veel beter uitzien dan voordien.

Conclusie: beoordeel je training niet enkel op basis van je uiterlijk. Sporten doet namelijk veel meer met je lichaam dan je misschien weleens beseft!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?