Hier denken we écht aan tijdens het lopen!

Amerikaanse onderzoekers hebben onze gedachten tijdens het lopen in kaart gebracht. Het meest denken we aan de snelheid en afstand, maar we zijn ook opvallend veel bezig met pijn en andere ongemakken.

Onderzoekers van de California State University in Northridge stuurden recreatieve lopers met een dictafoontje op pad. Hun opdracht was om tijdens trainingen (van minstens 12 km) al hun gedachten luidop uit te spreken.

Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in de International Journal of Sports and Exercise Psychology, blijkt dat 40% van onze gedachten gaan over snelheid en afstand. Ongeveer 33% van de tijd zijn we bezig met pijn en andere ongemakken die lopen veroorzaakt. 28% van onze gedachten gaan over de mensen die we onderweg tegenkomen, het weer of het landschap waarin we lopen.

Lopen blijkt dus toch wel wat ‘pijnlijke’ gedachten met zich mee te brengen, zodat je je zou kunnen afvragen waarom we ermee blijven doorgaan. Onderzoekster Ashley Samson heeft daarvoor een simpele verklaring: “Het waardevolle van de ervaring is net dat je een bepaalde uitdaging aangaat. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost als je in staat bent om door die pijngrens te gaan.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?