Het wonderjaar van Martien

Af en toe komt het voor in de sport: een jaar waarin een sporter onklopbaar is en alles wint wat er te winnen valt. Maak in de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek kennis met de Nederlander Martien van der Hoorn!

Een bekend voorbeeld van zo’n onklopbare sporter uit het verleden is de Keniaan Henry Rono, die in 1977 binnen 80 dagen alle 4 wereldrecords tussen de 3.000 en de 10.000 meter (inclusief de 3.000 meter steeple chase) verbeterde. Dit jaar zagen we een verbluffend voorbeeld in de masteratletiek: het wonderjaar van de Nederlander Martien van der Hoorn (M60).

Het hele jaar door was Martien (18-03-1953) schier onklopbaar: hij werd 7 keer Nederlands Kampioen, 3 keer Europees Kampioen en 1 keer Wereldkampioen. Tevens verbeterde hij 7 keer een Nederlands record en 4 keer een Europees record! Vandaag behandelen we de fenomenale prestaties in zijn wonderjaar 2014.

NK en WK indoor (Apeldoorn en Budapest)


Figuur 2 Op kop bij de 3000 m bij de WK Indoor in Boedapest

Het wedstrijdjaar begon voor Martien bij de NK Indoor in Apeldoorn op 15 en 16 februari. Met speels gemak won hij zowel de 800 als de 1.500 en de 3.000 meter bij de M60. Nadat hij op zaterdag de 1.500 meter met overmacht had gewonnen, verbeterde hij op zondagochtend bij de 800 meter ‘eventjes’ het Nederlands record en het Europees record. Een paar uur later liep hij op zijn gemak op de 3.000 meter mee met de koplopers van de M55, waarna hij in de laatste ronden ook hen achter zich liet en opnieuw een titel bij schreef.

Een maand later liep Martien bij de WK Indoor in Boedapest tegen een zeldzame (in 2014 zelfs de enige) nederlaag op. In de zinderende finale van de 1.500 meter werd hij in de eindsprint geklopt door de sterke Ier Bryan Lynch, die daarbij het wereldrecord verbeterde tot 4:26.62. Martien finishte overigens ook ruim onder het oude wereldrecord en verbeterde zijn eigen NR tot 4:28.15! Op de 3.000 meter was Martien als vanouds weer oppermachtig en won hij met een nieuw NR in 9:57.18.

NK en EK outdoor (Utrecht en Izmir)

De NK outdoor werd dit jaar georganiseerd in Utrecht op 14 en 15 juni. Martien had hierbij als doel om 4 afstanden te winnen, op zaterdag de 1.500 meter en de 5.000 meter en op zondag de 800 meter en de 2.000 steeple. En zo geschiedde…  Op zaterdag won Martien eerst met overmacht de 1500 meter, waarna hij een paar uur later rustig meeliep met de koplopers van de M55 race, die hij in de laatste ronde breed lachend achter zich liet… Op zondag vulde hij zijn medailleverzameling aan met 2 gouden plakken op de 800 meter en 2000 steeple.

Voor de EK outdoor reisde Martien af naar Turkije, waar van 22 tot 31 augustus in Izmir de beste Europese masters streden om de titels. De temperatuur was daar boven de 40 graden… De concurrentie was ook veel sterker, maar dat weerhield Martien er niet van om ‘gewoon’ weer 3 keer te winnen. Bij de 1.500 meter en de 2.000 steeple nam hij meteen het initiatief en konden de andere atleten hem niet volgen. De 5.000 meter werd een ware uitputtingsslag, waarbij Martien in de laatste ronden weer de sterkste bleek.


Figuur 3 Breed lachend op kop bij het ingaan van de laatste ronde op de 5000 m

Het ene record na het andere!

Martien schitterde niet alleen bij de grote kampioenschappen, maar ook bij de gewone baanwedstrijden in Nederland. Waar hij verscheen won hij niet alleen, maar leverde hij ook topprestaties. Zo verbeterde hij op 5 juni in Barendrecht het NR en het ER op de 2.000 steeple. In augustus verbeterde hij zelfs 2 NR’s en ER’s : de 1.000 meter in Heiloo op 1 augustus en de 1.500 meter in Utrecht op 15 augustus. Het hoogtepunt van zijn seizoen was de wedstrijd in Wageningen op 19 september, waar hij het NR en ER op de 800 meter verbeterde tot een indrukwekkende 2:09.38!

Bovenaan alle wereldranglijsten!

Op de wereldranglijsten staat Martien inmiddels bovenaan bij alle afstanden tussen de 800 en de 3.000 meter, inclusief de steeple.

Ook hieruit zien we weer dat Martien echt ‘hors-categorie’ is en over een uitzonderlijk talent beschikt. Vooral zijn tijd op de 800 meter is van exceptioneel niveau. Volgens de calculator van www.hetgeheimvanhardlopen.be is de 2:09.38 op 61-jarige leeftijd equivalent met een tijd van 1:44 op een leeftijd van 28 jaar! Dat komt dicht bij het huidige wereldrecord van David Radusha (1:40.91)! Wat moet het heerlijk zijn om over zo’n motor te beschikken…

Wat is het geheim van Martien?

Dit jaar heeft Martien duidelijk anders getraind dan de afgelopen jaren. Hij heeft zijn auto de deur uit gedaan en doet nu alles met zijn mountainbike, door weer en wind. Zo fietst hij wekelijks naar de duinen, waar hij vervolgens blootvoets 5 keer in het zand bij de strandopgangen met hoge frequentie heen en weer over de duintoppen gaat. Inclusief het fietsen duurt zo’n training dan 2,5 uur. Toch ligt de nadruk bij zijn trainingen minder op omvang en meer op kracht, vooral van de kuitspieren die hij bij het fietsten en in het zand goed belast. Hij denkt dat de aanvullende fietstrainingen zeker bijgedragen hebben aan zijn goede prestaties

We mogen er trots op zijn zo’n wereldtopper in de lage landen te kunnen bewonderen!

Je kunt het effect van de leeftijd op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?