Het water in om herstel van blessure te bevorderen

Geblesseerd, maar wil je niet rusten en je conditie kwijtspelen? Goed nieuws! Dat hoeft ook niet. Watersport biedt een waardig alternatief.
Door te trainen in water, bevorder je niet enkel het herstel van je blessure, maar kan je er ook perfect je conditie mee op peil houden. In het water worden je spieren minder belast, doordat het water voor schokdemping zorgt en de impact op je spieren dus verkleint.
Zwemmen voor herstel
Zwemmen is niet enkel goed om af te koelen bij zomerse temperaturen. Je kan je herstel al bevorderen door rustig schoolslag te zwemmen. Strek en sluit je benen dan niet te krachtig, maar maak rustige bewegingen (je bent aan het herstellen). Bij crawl is het belangrijk om vooral vanuit je heupen te werken om zo optimaal te herstellen. Zet ook bij deze zwemtechniek niet te veel druk op je benen.
Lopen in water
Kan je het lopen echt niet missen? Dan is aquajogging het ideale alternatief. Je zet dezelfde spieren aan het werk, maar het water vermindert de schokbelasting van de spieren die ze bij een gewone training buiten wel ervaren. Bij aquajogging werk je bovendien aan je kracht, doordat de weerstand in het water hoger is. Lopers zouden hun conditie tot minstens 6 weken behouden door aan aquajogging te doen wanneer ze gebesseerd zijn.
Niet alle blessures vereisen natuurlijk dezelfde behandeling. Aquajogging werkt vooral bij blessures zoals scheenbeenvlies- en peesblessures en onstekingen aan de voetzool. Voor blessures aan de hamstring is aquajoggen bijvoorbeeld minder geschikt. Als je aan aquajogging doet, moet het lichaam zo verticaal mogelijk in het water staan. Zo vermijd je dat je met je borst naar voren leunt en je armen en benen gebruikt om recht te blijven – net zoals je op het land doet.
Om het buiten lopen zo veel mogelijk te simuleren, draag je best een drijfriem en zorg je ervoor dat je looppas in het bad zo veel mogelijk op je ‘normale’ looppas lijkt. Als je harder wil trainen, kan je de riem uitdoen, maar weet dan wel dat je meer van je normale loophouding afwijkt.
De perfecte trainingscombinatie
Hersteld van je blessure? Zwemmen of aquajogging lenen zich perfect om met lopen te (blijven) combineren. Je versterkt er al je spieren mee, wint aan kracht en vermindert het risico op toekomstige blessures. Bovendien kan je totale trainingsbelasting verhoogd worden, doordat trainingen in het water voor minder belasting zorgen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?