Het vetloopje als remedie tegen de feestkilo’s

Aan het begin van het nieuwe jaar is afvallen hét goede voornemen bij uitstek. Paul Van Den Bosch legt in running.be magazine uit hoe een vetloopje daarbij kan helpen.

Een vetloop is een zeer rustige, korte duurloop die je ’s ochtends op een lege maag uitvoert. Je loopt in de hartslagzone LSD (Long Slow Distance). Via deze trainingsvorm ben je er zeker van dat de energie geleverd wordt door de verbranding van vetten. Na een nachtje slapen zijn je suikerreserves immers zo goed als volledig opgebruikt en wordt in de plaats daarvan je vetmetabolisme in gang gezet.

Vetloopjes zijn dus per definitie interessant voor mensen die willen afvallen. Nog al te vaak wordt gedacht dat je kilo’s kwijtraakt door goed te zweten en buiten adem te zijn na je training, maar door zo intensief te sporten verbrand je in hoofdzaak suikers. Een trage duurloop op een lege maag is dus veel efficiënter. Het helpt je af te vallen, maar enkel in combinatie met een gezond voedingspatroon, want dat blijft uiteraard nog altijd de basis.

Ook heel wat langeafstandslopers nemen vetloopjes op in hun trainingsschema. Als je het uiterlijk van een doorsnee marathonloper bekijkt, weet je dat ze dat niet meteen doen om af te vallen. Door veel op een nuchtere maag te trainen, zullen deze atleten in een wedstrijd langer hun vetreserves kunnen aanspreken. Die zijn in tegenstelling tot suikers namelijk quasi onuitputtelijk. De op deze manier opgespaarde suikers kunnen later in de race nog aangesproken worden om energie te leveren als het tempo de hoogte in gaat.

running.be magazine
Het volledige artikel, plus Sabine Appelmans over haar eerste marathon, een uitgebreide trailspecial, 24u lopers spotten aan de Watersportbaan, een rondje joggen met Walter Baele, het BK Beer Mile, de warme truitjes-test, het abc van hoogtetraining, lopen met een verkoudheid, fitnessoefeningen voor lopers, (on)gezonde ondergronden, de Tokyo Marathon, Bikram yoga, Raw Cooking, Gella Vandecaveye bestormt de KBC Boerentoren, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 10 januari in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?