Het positieve effect van ‘intermittent living’ op je gezondheid en sportprestatie

Van een sterker immuunsysteem tot een betere sportprestatie: in het maartnummer van runningBE magazine hebben we het uitgebreid over 'intermittent living'. Een manier van leven die je niet enkel gezonder maakt, maar ook helpt om je looptijden te verbeteren.

“Het toenemende comfort van onze moderne maatschappij maakt ons zwakker en remt ons herstel en onze prestaties af”, legt high performance coach en intermittent living-mentor Siebe Hannosset uit. “We eten te vaak, te suikerrijk én te hoog in calorieën. Daarnaast hebben we een zittende levensstijl. Vaak ook als recreatieve loper. Ook al ga je per week vier of vijf keer lopen, daarmee wordt onze totale zittijd niet gecompenseerd.” Het zijn maar enkele van de schadelijke effecten van de moderne maatschappij. Lucht- en lichtvervuiling, de constante aanwezigheid van blauw licht (smartphones, tablets, …), de verwarming die op 20 graden of meer staat, … Allemaal factoren die een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem. Enter intermittent living.

Kortstondige prikkels

Je hebt allicht al van intermittent fasting – of periodiek vasten – gehoord of misschien heb je het al eens geprobeerd. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten af met periodes van eten. Daarbij zijn de vastenperiodes altijd langer dan die waarin je je maaltijden plant. Intermittent fasting is slechts één onderdeel van het volledige verhaal rond intermittent living, een wetenschappelijk onderbouwd concept van dr. Leo Pruimboom. Hannosset: “Via intermittent living stappen we uit onze comfortzone en gaan we ons lichaam en brein triggeren met verschillende kortstondige stressprikkels: koude, hitte, honger, dorst, intensief bewegen, cognitieve uitdagingen, ? Die oeroude prikkels gaan we op een verantwoorde en intermitterende – ritmische – manier in ons leven integreren, waardoor we opnieuw sterker en veerkrachtiger worden.”

Hoe integreer ik als loper intermittent living?

Hoe begin ik er nu aan? Wel, we hebben goed nieuws. Intermittent living integreren in je leven is haalbaarder dan je denkt. Het grote voordeel is dat je vrij kan kiezen op welke prikkels je wil focussen en wanneer je ze wil inplannen. “Een koude douche of ijsbad vraagt niet veel tijd”, benadrukt Hannosset, die ook als performance coach werkzaam is bij Club Brugge. “Bovendien hoef je niet iedere ochtend het koude water te trotseren. Integendeel, bouw je te veel structuur in, dan gaat je lichaam zich daaraan aanpassen. Door het te prikkelen op een ritmische manier blijft het op langere termijn een uitdaging.”

Benieuwd naar hoe je ‘gezonde stressprikkels’ in je levensstijl integereert en hoe je ze als loper kan toepassen? Je leest het volledige artikel in het nieuwste nummer van RunningBE magazine. Nu verkrijgbaar in de winkel, of online via de webshop. Je kan het artikel ook hier digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?