Het nut van wandelpauzes tijdens een loopwedstrijd

Wandelen tijdens een wedstrijd staat voor veel lopers gelijk aan de handdoek in de ring werpen. Maar soms hebben wandelpauzes wel degelijk zin. Thijs Dekiere, coach bij Energy Lab, licht de voordelen van wandelbreaks toe.

Thijs Dekiere: “Bij lange wedstrijden en (ultra)trails raad ik regelmatige wandelpauzes aan. Voor je lichaam is het niet evident om tot 6 uur aan een stuk te blijven presteren. Met wandelpauzes verminder je de belasting op je spieren, waardoor je de loopinspanning langer volhoudt. Bovendien is een wandelpauze tijdens een wedstrijd het perfecte moment om vocht en voeding op te nemen.”

Verschillende kortere wandelpauzes genieten de voorkeur. Thijs: “Je loopt dus niet tot je kapot bent, maar splitst de wedstrijd op voorhand op. Bijvoorbeeld in blokken van 5 km, met telkens 4 km lopen en 1 km wandelen. Een getrainde marathonloper die zich voor het eerst aan een wedstrijd van pakweg 80 km waagt, loopt zo de eerste ‘vertrouwde’ 40 km en wandelt vanaf dan bewust 1 km. Dan weer 4 km lopen en opnieuw 1 km wandelen. Enzovoort. Beter zo dan 60 km doorlopen en plots met krampen te moeten opgeven.”

Het volledige artikel lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?