Het nut van de babbeltest

Wanneer loop je te snel? Een ultrarunner, loopcoach en auteur van van een loopboek heeft daarvoor een trucje.

Robin Arzon is een ultraloper en loopcoach (te volgen op Instagram) die eerder al het boek Shut Up and Run schreef. Op lifestylewebsite Popsugar.com sprak zij over beginnende lopers.

“Beginners maken vaak twee grote fouten“, weet Arzon. “Ten eerste kopen ze direct veel te veel materiaal en ten tweede lopen ze meteen veel te snel.” En aangezien je lichaam daarvoor niet klaar is, loop je sneller blessures op, raak je sneller vermoeid, … Enfin, het is niet motiverend.

Maar hoe weet je nu wanneer je te snel loopt? Arzon: “Doe de babbeltest. Als je niet op een comfortabele manier kan babbelen met je loopmaatje, ga je te snel. En als je alleen loopt, zing dan bijvoorbeeld ‘Happy Birthday’.” Als dat zonder problemen lukt, bouw je basisconditie op en forceer je je lichaam niet. “En het is ook een goede manier om je progressie te meten”, besluit Arzon. Als je bijvoorbeeld een maand geleden liep (en babbelde) aan hartslag 160 en nu is dat 155, ziet het er goed uit. Al moet je er daarbij rekening mee houden dat je hartslag door meerdere zaken beïnvloed wordt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?