Het grote ammoniakgeurendossier!

Ook last van een ammoniakgeur tijdens het lopen? Eet voldoende koolhydraten en klaar is kees!

Ook last van een ammoniakgeur tijdens het lopen? (foto Runner’s world)
Ammoniak is een bijproduct van het verteringsproces van eiwitten. Dit betekent dat als je koolhydratenvoorraad (te) klein is, je lichaam zich tijdens een zware duurloop richt op de eiwitten in je spieren, waardoor je ammoniakproductie toeneemt.

Als je afwilt van die ammoniakgeur, zorg dan dat je voldoende koolhydraten eet. Neem per kilo lichaamsgewicht ten minste acht gram koolhydraten per dag.

Als iedere maaltijd uit een deel koolhydraten bestaat, heb je, normaal gezien, een voldoende grote voorraad glucose binnen. Zo hoeft je lichaam geen eiwitten te verbranden maar kunnen ze als bouwstenen voor de spieren dienen. Een appel of een sneetje brood kan al voldoende zijn om je lichaam te voorzien van glucose. Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om vet te verbranden, dus denk niet dat het eten van koolhydraten het vetverbrandingsproces uitstelt. Meer nog: koolhydraten zorgen voor meer energie, waardoor je beter kan trainen.

Stel dat je een snede bruin brood eet (80 calorieën) die je helpt om 100 calorieën meer te verbranden, door je hoger energieniveau. Je lichaam hoeft zijn eigen spieren niet af te breken om aminozuren te verbranden en je spiermassa blijft intact. Er is dan ook geen reden om koolhydraten te schrappen.

Het is dus aangewezen om voldoende koolhydraten te eten, zeker als je regelmatig sport. Een kleine snack, tijdig voor je training, kan dit probleem al verhelpen. Natuurlijk moet de snack gezond zijn, een snoepreep is ook een “snack” maar allesbehalve gezond?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?