Het geheime wapen in de voeding van olympisch atleet Pieter-Jan Hannes

Pieter-Jan Hannes wil in augustus schitteren op de Olympische Spelen in Rio. Naast hard trainingslabeur heeft de 1500 meter-loper uit Antwerpen nog een geheim wapen achter de hand op het vlak van voeding.

Rode palmolie“, verklapt Pieter-Jan Hannes zijn geheim aan running.be. “Bij voorkeur Maleisische Extra Virgin. Die is natuurlijk en duurzaam geproduceerd.”

Pieter-Jan begon vier jaar geleden rode palmolie te gebruiken: “Antwerps voedingsgoeroe Peter Lamberts raadde het me aan. Hij vertelde me dat het in – tegenstelling tot andere vetstoffen – geen afvalstoffen maakt bij verhitten, dat het veel meer vitaminen bevat dan de meeste groenten en fruit en eigenlijk beter past in een gevarieerd dieet dan de alternatieven. Aanvankelijk leek het raar om bewust verzadigde vetten te gaan eten, maar ondertussen weet ik dat Peter gelijk had. Want het is onlangs bewezen dat de aloude theorieën over verzadigde vetten die ongezonder zouden zijn dan onverzadigde, niet kloppen.”

Niet meer ziek

Sinds Pieter-Jan rode palmolie gebruikt, gaat het alsmaar beter met onze landgenoot: “Je gaat van vandaag op morgen natuurlijk geen vijf seconden sneller lopen door rode palmolie te gebruiken. Maar waar ik vroeger makkelijk vier tot vijf keer per jaar de trainingen moest staken door ziekte, is het ondertussen al ruim twee jaar geleden dat ik nog eens een sessie moest skippen door een griepje of bronchitis. Omdat ik langer gezond blijf, kan ik meer trainen en word ik beter.”

Dankzij die stijgende vormcurve mag Pieter-Jan met ambities afzakken naar Rio, waar de 23-jarige Antwerpenaar hoopt op een finaleplaats in de 1500 meter. “Vorig jaar was ik er al dichtbij op het WK in Peking. Finale op de Spelen is dus mogelijk. Al is de 1500 m een onvoorspelbaar nummer. Alles kan.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?