Het Geheim van Hardlopen verovert de wereld

Op de laatste dag van 2015 hebben de auteurs van Het Geheim van Hardlopen goed nieuws te melden, want het boek van Hans van Dijk en Ron van Megen gaat internationaal. Net als hun soortgelijk boek Het Geheim van Wielrennen, in samenwerking met Guido Vroemen.

Het Geheim van Hardlopen werd op 13 oktober 2013 gelanceerd bij het NK Marathon in Eindhoven en bleek onmiddellijk een schot in de roos. Vele duizenden lopers delen kennelijk onze passie om te willen begrijpen welke factoren je sportprestatie bepalen. Dagelijks kregen en krijgen we enthousiaste reacties van ‘fans’, die onze kwantitatieve benadering van de sport ‘een openbaring’ noemen. Het boek bleek dan ook een bestseller en binnen een halfjaar moesten we in allerijl een tweede druk uitbrengen. Ook die is inmiddels al bijna uitverkocht, zodat we in de eerste helft van 2016 met de derde druk zullen komen. Daarmee behoort Het Geheim van Hardlopen tot de best verkochte sportboeken in Nederland en Vlaanderen.

Het Geheim van Wielrennen

Het Geheim van Wielrennen werd gelanceerd bij de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht in juli 2015. Het idee kwam van sportarts en triatleet Guido Vroemen, die ons vroeg om een soortgelijk boek over wielrennen te maken. Guido bracht zijn kennis als sportarts en wielrenner over en leverde veel wetenschappelijke literatuur, praktijkgegevens en -ervaring. Hans bestudeerde net als bij HGvH de literatuur, bedacht de modellen en schreef het leeuwendeel van de tekst. Ron zorgde net als bij HGvH voor de foto’s, de productie en de zakelijke aspecten. Inmiddels is HGvW ook al breed bekend als hét standaardwerk over wielrennen en dreigt het een evengrote bestseller te worden als HGvH! In de loop van 2016 zullen we de tweede druk uitbrengen.


Fotobijschrift: Ron van Megen, Guido Vroemen en Hans van Dijk (van links naar rechts)

Hoe zit dat nu precies?

Bij het schrijven van beide boeken hebben we ons steeds afgevraagd wat er nu echt wetenschappelijk bekend en bewezen was over lopen en wielrennen. Vele handboeken en artikels zijn vooral gebaseerd op praktijkervaringen en niet echt wetenschappelijk onderbouwd. Wij vonden dat onbevredigend en wilden precies weten welke factoren onze sportprestaties bepalen en hoe we beter kunnen worden. We hebben daarom zowel voor lopen als voor wielrennen theoretische modellen ontwikkeld, waarmee sportprestaties geanalyseerd kunnen worden.

De wetten van de natuurkunde en de sportfysiologie

Onze modellen zijn gebaseerd op de wetten van de natuurkunde en de sportfysiologie. Ze zijn dus altijd geldig en niet afhankelijk van toevallige omstandigheden. We hebben gebruikgemaakt van onze ervaringen bij het lopen, het wielrennen en het sportfysiologisch onderzoek in het algemeen. Met onze modellen is het mogelijk om exacte theoretische berekeningen te maken over zaken als:

1. Hoeveel sneller word je als je afvalt?
2. Hoeveel langzamer word je met de jaren?
3. Hoeveel sneller word je als je optimaal traint?
4. Hoe moet je optimaal trainen?
5. Wat is de invloed van je duurvermogen?
6. Wat is de invloed van je loop- of fietsefficiency?
7. Hoeveel langzamer ga je heuvelop?
8. Hoeveel tijd verlies je door wind?
9. Hoe goed of hoe slecht ben je in vergelijking met anderen, wat is prestatie-index?
10. Wat is het voordeel van een betere en lichtere fiets en een aerodynamische fietspositie?
11. Wat is de invloed van je hartslag?

Met onze modellen blijkt het mogelijk om alle bovenstaande vragen te beantwoorden. In onze boeken leggen we uit wat de invloed van al deze factoren is en hoe iedereen voor zichzelf kan bepalen wat hij of zij moet doen om sneller te worden. Als hij of zij dat wil natuurlijk, want er is niets verkeerd mee om gewoon te genieten van het sporten in de natuur zonder te letten op je snelheden en tijden.

Ook praktijkervaringen

Uiteraard zijn het ‘maar’ theoretische modellen en zijn er in de praktijk altijd afwijkingen van de theorie. De praktijk wordt dan ook meegenomen, zowel op basis van onze eigen ervaringen als die uit de handboeken. Zo hebben we onszelf als proefkonijnen gebruikt. Met succes, want we bereikten elk op ons eigen niveau verbazingwekkende resultaten! Na 30 jaar lopen werden we beiden ineens 20 procent sneller! In afzonderlijke hoofdstukjes leggen we verder uit hoe het zit met individuele verschillen en door welke aspecten deze kunnen worden veroorzaakt.

Een goed theoretisch model heeft als groot voordeel dat de invloed van de verschillende factoren makkelijk te begrijpen is. Vervolgens kunnen de juiste stappen gezet worden om ze te optimaliseren, bijvoorbeeld door meer gerichte training. De lezer kan daarbij geholpen worden door onze calculators op www.hetgeheimvanhardlopen.been www.hetgeheimvanwielrennen.be.

Van Het Geheim van Hardlopen naar Het Geheim van Sport

Inmiddels zijn we weer een stap verder en blijkt het met onze modellen mogelijk om nog veel meer duursporten te doorgronden. Zo hebben we al met succes de aanvallen op het werelduurrecord bij het schaatsen en bij het wielrennen voorspeld. Of het nu om wielrennen, schaatsen, langlaufen, roeien of lopen gaat: alle duursporten kunnen we met onze theorie analyseren. De rode draad is het vermogen van de menselijke motor. We hebben aangetoond dat het maximale menselijke prestatievermogen ligt bij een anaeroob drempelvermogen (ADV) van 6,4 Watt/kg. Alle wereldrecords in alle sporten blijken overeen te komen met deze waarde!

Het voorspellend vermogen van deze nieuwe modellen is ongelooflijk krachtig. Nu al kan gesteld worden dat dit binnen de sportwetenschappen een geheel andere kijk op prestaties zal gaan geven.

Het Hoe en Watt van Hardlopen

Dit alles leidt tot een derde boek, dat we in april 2016 gaan uitbrengen onder de titel Het Hoe en Watt van Hardlopen. Het gaat verder dan HGvH, omdat het gebaseerd is op de nieuwe theorie van het vermogen van de menselijke motor. Ook bij het lopen kunnen we namelijk, net als bij het wielrennen, veel leren van het aantal Watts en met name het aantal Watts/kg dat je menselijke motor kan produceren. Inmiddels zijn de eerste Wattagemeters voor lopen ook al op de markt verschenen, waarmee je het energieverbruik per km kan meten en onze theorie kan staven. Op basis van testen van Guido verwachten we dat je hiermee je loopstijl en Running Efficiency kan verbeteren.

Ook kunnen we nu exact berekenen wat het effect is van zaken als paslengte, verticale oscillatie en grondcontacttijd op je snelheid en energieverbruik. Ook het voordeel van wedstrijdschoenen kunnen we nu beter kwantificeren.

Het Geheim van Hardlopen internationaal

Inmiddels is er zoveel internationale belangstelling voor onze boeken, dat we in december 2015 contracten getekend hebben met de grootste Europese uitgever van sportboeken in Europa. Meyer & Meyer Sport gaat komend jaar onze boeken vertalen in het Engels en het Duits en de internationale edities van HGvH en HGvW uitgeven. Zij voorzien wereldwijd een grote belangstelling en hebben een optie genomen op het uitbrengen in nog meer talen. We gaan de komende maanden in samenwerking met hen werken aan een meer internationale vormgeving van onze boeken. De boeken zullen uitgebracht worden ter gelegenheid van de voorjaarscatalogus van 2017. Vanaf dat moment zullen ze dus wereldwijd in de boekenwinkels liggen.

Fotobijschrift: De auteurs bij de uitgever Meyer& Meyer Sport Verlag

Beste wensen voor 2016

We wensen onze lezers uit Nederland en Vlaanderen veel gezondheid en sportief plezier in 2016 en hopen dat ze net zoveel plezier zullen beleven aan het lezen van onze boeken als wij hebben aan het schrijven ervan! 2016 wordt voor ons alvast een druk jaar met nieuwe uitgaven en vertalingen.

Je kan het effect van alle mogelijke aspecten op je eigen prestaties berekenen met onze calculators op www.hetgeheimvanhardlopen.been op www.hetgeheimvanWielrennen.be. Daar kan je ook de boeken bestellen. Ze zijn ook verkrijgbaar als ebook.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?