Het fenomeen Ed Whitlock

In de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek zetten we deze week opnieuw een fenomeen in de spotlights. Ed Whitlock is immers de beste veteraan ter wereld!

Ed Whitlock (1931) is een Canadese lange afstandsloper, die als teenager sportte en het lopen weer oppakte toen hij in de 40 was. Ook zijn verhaal is voor de auteurs van Het Geheim van Hardlopen zo inspirerend dat hij een prominente plek in het boek kreeg. In 2003 liep hij als eerste (en tot nu toe als enige!) 70-er een marathon onder de 3 uur. Als 73 jarige liep hij nog een tijd van 2 54 48! Hij woont in Milton, Ontario en traint (nog steeds) dagelijks 3 uur op en rond een begraafplaats…

De beste veteraan ter wereld

Ed mag zonder meer de beste veteraan in de geschiedenis van het lopen genoemd mag worden. Hij bezit momenteel de wereldrecords op de marathon in de jaarklassen 68, 69, 70, 72, 73, 74, 75, 76, 80, 81 en 82! Er zal ongetwijfeld ieder jaar weer een nieuw record bijkomen, zolang hij maar niet geblesseerd raakt.

Hij is daarnaast veelvuldig wereldrecordhouder op de baan. Indoor en outdoor, afstanden 1.500 meter tot en met 10.000 meter en op de weg afstanden van 10 km tot en met de marathon.

De onderstaande tabel geeft een overzocht van de officiële door de IAAF erkende wereldrecords die op zijn naam staan.

De ‘amazing streak’ van Ed Whitlock

Zijn serie wereldrecords op de marathon wordt aangeduid met de ‘amazing streak’ van Ed Whitlock. Hoe uitzonderlijk zijn prestaties zijn blijkt wel uit de figuur van de wereldrecords op de marathon. Niet alleen springen ‘zijn’ wereldrecords duidelijk in het oog omdat ze onder de trendlijn liggen, maar zelfs is het zo dat Ed erin slaagt om een duidelijk lager verouderingspercentage te scoren dan de rest van de wereld. Zijn trendlijn ligt momenteel op 1,2% verval per jaar, terwijl dat percentage voor de ‘gewone’ wereldrecords in zijn leeftijdsklasse 5% bedraagt).

Even goed als Wilson Kipsang?

Hoe ongelooflijk zijn wereldrecord van 2:54:48 op 73-jarige leeftijd is, kan mooi geïllustreerd worden aan de hand van ons boek het geheim van hardlopen en de calculator op www.hetgeheimvanhardlopen.be. Een marathontijd van 2:54:48 op een leeftijd van 73 jaar komt namelijk via de leeftijdscorrectiefactor overeen met een tijd van 2:03:52 op een leeftijd van 30 jaar. Dit is vrijwel gelijk aan het wereldrecord van Wilson Kipsang! Het zijn maar theoretische berekeningen natuurlijk, maar je denkt dan toch: ‘jammer, dat hij niet eerder begonnen is met lopen’!

Je kunt het effect van de leeftijd op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?