Kenya's Eliud Kipchoge celebrates after winning the men's marathon final during the Tokyo 2020 Olympic Games in Sapporo on August 8, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)

Herstel zoals Kipchoge: 3 simpele methodes die je zelf kan toepassen

’s Werelds beste marathonloper, Eliud Kipchoge, kunnen we natuurlijk niet bijbenen op trainingsvlak. Maar zijn gewoontes op vlak van herstel kunnen we onszelf wél eigen maken.  

’s Werelds beste marathonloper weet natuurlijk hoe hij zich moet verzorgen. Eliud Kipchoge, 38, leeft en traint op het NN Running camp in het Keniaanse Kaptagat. Daar bereidt hij zich voor op de belangrijkste races door hard te trainen, maar ook door voldoende aandacht en tijd te besteden aan de momenten waarop hij níet loopt. Op deze drie simpele manieren zorgt Kipchoge ervoor dat hij zowel fysiek als mentaal topfit blijft.

  1. Slaap is essentieel

Probeer minstens 8 uur per nacht te slapen. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan hoe essentieel slaap is op alle aspecten in ons leven, en hoe groot de impact van maanden tot jaren een slaaptekort kan zijn. Kipchoge slaapt zelfs 10 uur per nacht en volgt een strikt slaapschema. Hij gaat naar bed om 21u en wordt wakker om 5u45. Overdag doet hij ook altijd nog een powernap.

2. Hydrateer en kies voor voedzame producten

De exacte hoeveelheid water die we nodig hebben is vaak voer voor debat, maar de kans is groot dat je niet voldoende drinkt. Kichoge besteed veel aandacht aan zijn hydratatiepeil en volgt daarnaast een voedingspatroon dat voornamelijk bestaat uit simpele, volwaardige voedingsvoedingsmiddelen. De GOAT (Greatest of Old Time) wordt begeleid door een voedingsexperte om zijn voeding af te stemmen op zijn fysieke inspanningen.

Veel lopers hebben de neiging om minder te eten op hersteldagen, ervan uitgaande dat ze niet zoveel calorieën nodig hebben, omdat ze minder energie verbruiken. Maar ook op rustdagen moeten we aandacht besteden aan ons voedingspatroon. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om weefsel- en spierschade te herstellen en sterker te worden. Eiwitten zijn hierbij essentieel.

Kipchoge eet simpele, voornamelijk lokale producten: ambachtelijk brood, lokale vruchten en groenten, veel Keniaanse thee, wat vlees en een grote portie van zijn favoriete ‘ugali’, een soort dikke pap gemaakt van maismeel – een soort Keniaanse polenta zeg maar.

3. Massage en fysiotherapie

Kipchoge brengt zijn trouwe fysiotherapeut, Peter Nduhiu, twee keer per week een bezoekje voor een massage. De atleet heeft nooit last gehad van grote blessures en dat is volgens Nduhiu met een reden: “Het klopt dat hij gespaard blijft van blessures, maar hij maakt het me makkelijk. Hij volgt het advies van zijn coach perfect op en als je hem zegt dat hij het rustiger aan moet doen, luistert hij meteen.”

Massage en fysiotherapie zijn natuurlijk fantastisch als je er toegang tot hebt. De meeste recreatieve lopers kunnen gelukkig ook zelf aan de slag met mobiliteitsoefeningen en/of tools voor zelfmassage, zoals een foamroller. Het belangrijkste blijft echter om steeds naar je lichaam te luisteren. Als Kipchoge het rustiger aan moet doen om zijn lichaam te laten herstellen, moet dat jou vast ook lukken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?